“Waarom moet fotografie nu altijd zo sensationeel zijn?”

© Sabine Deknudt
Peter Van Herzeele

In de Paardenstallen opent Un/Natural, een tentoonstelling van en met elf nationale en internationale fotografes. Twee van hen zijn Kortrijkzaan: Sabine Deknudt en Bernadette Messiaen.

De tentoonstelling in de Paardenstallen aan de Korte Kapucijnenstraat wordt gecureerd door Luc Depuydt en Klaus Verscheure. “De elf kunstenaars tonen elk op hun manier hun werkelijkheid. In deze tentoonstelling plaatsen we hen tegenover elkaar. Realiteit kan op verschillende manieren vastgelegd worden”, duidt Klaus.

Dat past perfect bij de Kortrijkse fotografes Sabine Deknudt (61) en Bernadette Messiaen (65). Zij ontmoetten elkaar niet zo lang geleden voor het eerst in boekhandel Theoria. “We hebben wel een paar dingen gemeen”, zeggen ze. Sabine Deknudt is beroepsfotografe. “Ik ben bijna mijn hele leven bezig met fotografie“, schetst ze. Bernadette Messiaen is ruim 10 jaar amateurfotografe. Zij genoot grafiek en beeldhouwde ook. “Ik werk graag met mijn handen”, zegt ze.

Wat is fotografie voor jullie? Hoe gaan jullie te werk?

Sabine: “Ik werk digitaal. Portretten zijn echt mijn ding. Dat kan een personage zijn – ik hou oprecht van mensen -, architectuur, dingen en ruimte. Niet enkel in mensen zit er een ziel. Ik loop en kijk rond tot ik iets zie. Het moet altijd strak en zuiver zijn. Afgewerkt. Wat mij raakt en mij pakt zal ik fotograferen. De vonk moet er zijn. Ik hou van de essentie en absoluut niet van glamour. Ik hou van het ‘blue hour’, de overgang van daglicht naar avondlicht. Dat duurt niet zo lang.”

“Soms heb ik niet de tijd of heb ik het materiaal niet mee om die foto te maken. Ik keer dan later terug en weet perfect waar ik moet zijn. Ik moet het beeld kunnen realiseren dat ik in mijn hoofd heb. Bij mij is er minder verhaal, het is ogenblikkelijke emotie. Mijn fotografie moet een weergave zijn van verwondering. Ik fotografeer mensen liefst in eigen biotoop. Bijvoorbeeld in hun eigen interieur. Dat maakt deel uit van de mensen hun persoonlijkheid. Ik noem dat het nieuwe statieportret.”

Bernadette: “Fotografie is het goede medium om mij uit te drukken. Ik gebruik altijd hetzelfde soort papier. Ik heb daar veel onderzoek naar gedaan en werk nog met een donkere kamer. Dat biedt tal van mogelijkheden. Via het ontwikkelingsbad kan ik letterlijk lagen leggen zodat het portret het meest de huid benadert. Ik vertel mijn eigen verhaal in mijn eigen beeldtaal en neem daar de tijd voor.”

“Ik moet het beeld kunnen realiseren dat ik in mijn hoofd heb” – Sabine Deknudt

Ik probeer de afwezigheid van iets in beeld te brengen. Ik verlaat de vorm – ik heb dat geleerd toen ik bronzen beelden maakte – op zoek naar de essentie en vul alles op mijn eigen manier in. Ik moet nooit ver zoeken, het onderwerp komt op me af. Ik moet troost krijgen van een beeld. Zelf hou ik van zwart, het is het meest poëtische, mysterieuze en krachtigste kleur.”

Hoe zouden jullie elkaars werk in enkele woorden omschrijven?

Bernadette: “Sabines werk zit vol werkelijkheid, eenvoud en oprechtheid.”

Sabine: “Bernadettes werk zit vol poëzie, subtiliteit en verfijning.”

Zou het kunnen dat fotografes ‘zachter’ fotograferen dan hun mannelijke collega’s?

Sabine: “Moeilijke vraag. Vrouwen die moeder zijn kunnen zich in een situatie sterker inleven, maar zullen daarom misschien niet altijd een onderwerp ‘zacht’ benaderen.”

Bernadette:Vrouwen zijn intuïtiever en sensitiever. Misschien kan dat een reden zijn, maar langs de andere kant zijn er ook sensitieve mannen die ‘harde’ fotografie of onderwerpen uit de weg gaan.”

Wat vinden jullie van de huidige generatie fotografen of fotografes?

Sabine: “Ik heb het soms moeilijk met dat hedendaagse. Ze maken het zichzelf soms moeilijk.”

Bernadette: “Klopt. Soms is het voor mij een beetje te ver gezocht. Ze gaan soms voorbij aan de essentie. De vraag is waarom het altijd zo sensationeel moet zijn.”

“Fotografie is het goede medium om mij uit te drukken” – Bernadette Messiaen

Hoe voelt het om mee te doen met deze tentoonstelling?

Sabine:Ik heb nog niet zoveel tentoongesteld buitenshuis. Ik vind het bijzonder en leuk.”

Bernadette: “Voor mij is het een hele eer om tussen dit nationaal en internationaal gezelschap te mogen tentoonstellen.”

Behalve Sabine en Bernadette tonen ook Julie Scheurweghs, Catherine Nelson, Marjolein Busstra, Marilou Van Lierop, Mirjan van der Meer, Myriam Vertenten, Danielle Van Zadelhoff, Ariane Loze en Lieve De Becker werk vanaf 3 maart. Er wordt een kunstmap en een boek uitgegeven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.