Vzw ’t Schildpad, Warme William en Hangsters organiseren Kikteki in Poperinge

Vooraan: Dimitri Denys, Pipa en Pieter Meuleman, Sofie Vanderhaeghe en Ruth Kaesteker. Achteraan: Tilde De Leeuw, Louise Reubrecht, Mana Froyman, Marie D’Hondt, Noor Denys, Charlotte Firey en Emma Bonduelle. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Vooraan: Dimitri Denys, Pipa en Pieter Meuleman, Sofie Vanderhaeghe en Ruth Kaesteker. Achteraan: Tilde De Leeuw, Louise Reubrecht, Mana Froyman, Marie D’Hondt, Noor Denys, Charlotte Firey en Emma Bonduelle. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Stefanie Vandewalle

In het psychosociaal jongerenproject Kikteki slaan psychotherapeuten Sofie Vanderhaeghe en Ruth Kaesteker de handen in elkaar met leerkracht en dramatherapeut Pieter Meuleman. Hierin nodigen ze lokale jongeren uit om te tonen wat er écht speelt achter hun masker van onzekerheden. “Het opzet is om tijdens de tiendaagse van de Geestelijke gezondheid, van 1 tot en met 10 oktober een bundeling van creatieve zielenroerselen te tonen in een tentoonstelling.”

In Kikteki brachten initiatiefnemers Sofie Vanderhaeghe, Ruth Kaesteker en Pieter Meuleman een groep jongeren bijeen, met wie ze samen een zestal workshops achter de rug hebben en waarmee ze in de toekomst nog meermaals zullen samenkomen.

Pieter: “Vorig schooljaar gaf Sofie al een workshopreeks aan een aantal klassen van het secundair, getiteld ZEGGETEKI. Dit schooljaar wilde ze daar met Kikteki een vervolg aan breien. Het oorspronkelijke idee was om een theatervoorstelling te creëren, met als onderwerp ‘maskers opzetten’. In de lijn van mijn opleiding als dramatherapeut en leerkracht woordkunst-drama bouwde ik al heel wat ervaring op om emoties op een veilige manier, vaak non-verbaal, aan bod te brengen. Via een oproep aan buurthuis Poperinge, Kunstacademie Poperinge en vzw ’t Schildpad slaagden Sofie, Ruth en ik erin om een groepje van een tiental jongeren rond ons te scharen.”

“De bedoeling was om samen de thematiek van ‘maskers opzetten’ af te tasten via dans, beweging en beeldend werk. In hun creaties gaven de jongeren elkaar een inkijkje in wat er écht speelt achter de maskers waarachter ze hun ware emoties verschuilen naar de buitenwereld toe. De conclusie onder de jongeren was weldra dat iedereen met dezelfde twijfels en onzekerheden zit en dat het dus niet meer dan normaal is dat je ermee zit.”

Voor en door jongeren

Naast de kerngroep willen Sofie, Ruth en Pieter zo veel mogelijk andere jongeren bereiken en betrekken. “Kikteki is in feite een dubbele uitnodiging naar jongeren toe”, legt het drietal uit.

“Enerzijds vragen we hen zich te laten zien en hun masker af te zetten, maar anderzijds roepen we hen op om ook zelf te gaan kijken en zich te laten raken door wat er écht speelt bij andere jongeren. Bij het uitbouwen van dit omvangrijke opzet, zagen we de gelegenheid om Warme William weer wat bekend te maken. Ook klopten we aan bij mobiele jongerenwerker Dimitri Denys van Groep Intro, die via Hangsters en zijn project buddy enhi in Poperinge rondtrekt om jongeren hun verhaal te laten vertellen en hen te helpen zoeken naar mogelijkheden in de vrije tijd. Samen trokken we naar verschillende middelbare scholen, het jeugdhuis en Bloksquare.”

“We verzamelden er verhalen door jongeren te interviewen over hun pijnen, angsten en ontgoochelingen, maar ook over hun dromen, verlangens en ideeën. Met die input gaan we nu aan de slag: in een tentoonstelling door én voor jongeren, bundelen we die persoonlijke verhalen, ervaringen en getuigenissen. Die zal plaatsvinden in de Gasthuiskapel tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, van 1 tot en met 10 oktober.”

“Het aanvankelijke idee was dan wel een theatervoorstelling, maar omdat niet alle deelnemers van het kerngroepje zich daar even comfortabel bij voelden, stelden ze zelf het alternatief van een tentoonstelling voor. Op die manier bereiken we trouwens een nóg ruimere doelgroep. Elke Poperingse klas vanaf de tweede graad krijgt tijdens die 10 dagen de kans om een bezoekje aan de expo te brengen.”

Oproep

Via deze weg wil Kikteki graag een oproep doen. “We roepen alle lokale jongeren tussen de 15 en 25 jaar uit de Westhoek op om een persoonlijke creatie in te sturen. Het kan gaan om een gedicht, een dagboekfragment, een schilderij, een tekening of en filmfragment dat op een of andere manier een inkijk biedt in wat er echt aan gevoelens en dromen speelt en leeft. Jongeren kunnen hun creaties, al dan niet anoniem of online, delen met ons, bij voorkeur voor 15 juli. We garanderen met al het ingestuurde materiaal op een respectvolle manier om te gaan.”

(SV)

Verder afspreken kan met Ruth Kaesteker via 0492 39 64 39 of info@tschildpad.be of in de Veurnestraat 29.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier