Vrienden openen samen platenzaak in Oostende

Steve Storme, Aaron alias DJ Iron, Emmanuel en Xavier Troisi, Gaëtan Van den Eynde en Benny Hubert in Retro Shack. Renaud Debruyne en Jan D'Hondt ontbreken. © GLO
Gillian Lowyck

Waar twintig jaar geleden de vinylplaat ten dode opgeschreven leek, is de elpee ondertussen al een tijdje aan een revival bezig. Het ideale moment om een zaak met tweedehandsplaten te openen, dachten acht vrienden. Meteen is Oostende weer een muziekwinkel rijker: Retro Shack.

Retro Shack is een initiatief van acht vrienden: Gaëtan Van den Eynde, Aaron alias dj Iron, Emmanuel Troisi, Benny Hubert, Xavier Troisi, Steve Storme, Renaud Debruyne en Jan D’Hondt. Ze hebben één ding gemeen: de passie voor muziek én vinyl. “We hebben allen nog een andere job, dit is puur uit liefhebberij.”

Retro Shack is gevestigd in de Bonenstraat, aan de overkant van café Crayon. “Het stond al een tijdje leeg”, vertelt Steve Storme. “Vorig jaar was er hier een vleesrestaurant en voordien viswinkel Angèle. Hoe het idee ontstaan is voor een platenwinkel? Aan de toog van de Crayon”, lacht hij.

Er was een tijd dat Oostende tal van muziekwinkels telde, maar vandaag blijft er maar eentje over: de Ostensche Ploate in de Vindictivelaan. “Maar we zitten niet in hun vaarwater”, vult Aaron aan. “Wij verkopen enkel tweedehandsplaten, niets nieuw.”

We willen een trefpunt zijn voor muziekliefhebbers

Iedereen die dat wil, kan in Retro Shack zijn of haar vinylplaten binnenbrengen. “Alles wat je bijvoorbeeld op rommelmarkten zou verkopen, is bij ons welkom. Wij doen wel een kwaliteitscontrole”, zegt Gaëtan. “Niet alleen qua artiesten, maar ook of de plaat zelf nog in goede staat is.” Qua genres vind je in de platenwinkel alles. “Ook schlagers? Dat misschien toch ietsje minder”, lacht Emmanuel.

Niet alleen vinylplaten zijn er welkom, maar alles wat met muziek te maken heeft. “Keyboards, gitaren, oude posters… Noem maar op. We vinden er een plekje voor.” Ook workshops staan op de agenda: “Alles wat de vinylplaat promoot, past hier. Binnenkort pakken we uit met workshops om te leren draaien. Een pak moeilijker dan mensen misschien denken”, legt Gaëtan uit.

Marvin Gaye

De zaak is pas open, maar toch vinden vinylliefhebbers al de weg naar de Bonenstraat: “Via de app Vinylhub zijn hier al tal van bezoekers uit het binnenland beland”, zegt Aaron enthousiast.

Vanwaar de naam Retro Shack? “Er zijn véél namen de revue gepasseerd”, lachen de uitbaters. “Eerst dachten we aan Vinyl Shack, maar dat dekt de lading niet helemaal. ‘Shack’ is een verwijzing naar de plaat I want you van Marvin Gaye. En retro, dat legt zichzelf wel uit.”

Er is ook een kleine bar in de zaak. “Dit is echt een ontmoetingsplaats. Wil je hier een uur in de zetel komen zitten, iets drinken of gewoon naar een plaat luisteren? Dat kan. We willen een trefpunt zijn voor muziekliefhebbers. Uit passie”, besluit Xavier.

Vanaf oktober is Retro Shack elke woensdag open van 13 tot 18 uur, vrijdag van 15 tot 20 uur, zaterdag van 13 tot 20 uur en zondag van 13 tot 18 uur. Meer info via wazzup@retroshack-oostende.be.

Revenge 88 weer op de planken

Dit weekend is er heel wat te doen in Retro Shack en de Crayon. Vanavond treedt Revenge 88 na een lange pauze nog eens op om 20.30 uur. Daarna houden de dj’s van de voormalige muziekwinkel Billboard een reünie: Mr. Jingles (Gregory Derck), DJ Niels (Niels Commeyne) en Dr Klaas (Klaas Neyt) draaien plaatjes. Zaterdag 28 september staat vinyl in de kijker en mag iedereen die in de winkel een plaat koopt die opzetten in de Crayon. ‘s Avonds is er een dj-set van Rey La Vey en er zijn doorlopend gratis hot dogs. Op zondag kan je om 11 uur in de Crayon terecht voor L’apero Marseillais, met huispicon, pastis en gepaste hapjes. En om 15 uur is er koffie en cake onder begeleiding van dj Benny.