Vriend en collega Wim Delvoye: “Jan Hoet was veel groter dan de kunstwereld”

Redactie KW

Wim Delvoye, afkomstig van Wervik, heeft altijd nauw contact gehad met de vandaag overleden kunstpaus Jan Hoet.

Studio Brussel belde hem donderdagvoormiddag, kort nadat het nieuws over het overlijden bekend was geraakt, op voor een eerste reactie. “Hoewel hij al een eindje ziek was, schrik ik hier toch van”, aldus Delvoye. “Waar we Jan Hoet moeten plaatsen? Hij behoorde tot een tijd die er nu niet meer is. Hij vertegenwoordigde zélf een periode, en heeft die nu met zich meegenomen.”

De eigenzinnige kunstenaar omschrijft Jan Hoet als een ‘bevlogen man en een harde werker.’ “Terwijl hij éigenlijk een ambtenaar was”, vervolgt Wim Delvoye. “Met zijn drive heeft hij mensen wildenthousiast gemaakt voor kunst. Hij was niet bang van de media, was in die zin zelfs een beetje een folkloristisch figuur, maar daarin had hij zeker zijn verdienste. Hij is op die manier veel groter geworden dan de kunstwereld en heeft daarin zijn sporen verdiend. En dat terwijl hij zélf geen kunstenaar was. Soms was hij zelfs een beetje moraliserend tegenover die kunstenaars, maar tegelijk heeft hij veel verzamelaars ‘gemaakt’. Mensen ‘aangestoken’ om een kunstcollectie aan te leggen.”

Veel meer kon de West-Vlaamse kunstenaar in zijn eerste reactie niet kwijt. “Ik moet eerlijk gezegd nog behoorlijk bekomen van dit nieuws”, besloot hij.

(FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.