Voorstelling brengt verhalen Oostkampse Jacqueline Compernolle in beeld

Op zaterdag 24 november werd in het cultureel centrum De Valkaart in Oostkamp de start gegeven voor de “Two-women” show “Danni en de Ridder” met Danni Heylen en Linda De Ridder. Er is voor Oostkamp gekozen omdat de auteur van de vele sketches, Jacqueline Compernolle (90) hier woonde voor ze naar Brugge verhuisde.

Producent Nico Warrinier, Rigisseur Dirk Lavryssen, Danni Heylen, Laure Lescouhier, Annemie Lescouhier, Linde De Ridder, Vincent lescouhier en Dirk Vanvooren. © GS

Danni Heylen en Linda De Ridder kozen voor hun eigen dialect ook al waren de sketches oorspronkelijk in het West-Vlaams geschreven. De twee straffe madammen brachten de korte, levensechte, alledaagse verhalen in een denkbeeldig decor met een minimum aan rekwisieten. De aanwezigen in de zaal moesten de nodige verbeelding opbrengen om de verhalen te plaatsen, veelal doorspekt met de nodige humor waarbij de zaal spontaan in meerdere lachtbuien uitbarstte. Korte verhalen met buren, vriendschappen en toevallige ontmoetingen maar ook iets serieuzere monologen waarbij de actrices de zaal stil kregen.

20 jaar geleden geschreven

De link van deze reeks voorstellingen in Oostkamp is de schrijfster en inspiratiebron is Jacqueline Compernolle. Lange tijd had ze verschillende dameskleding winkels waaronder in Heist, Roeselare en ook Oostkamp waar ze woonde.

“De meeste van de gebrachte sketches zijn meer dan 20 jaar geleden geschreven“, weet haar zoon Vincent Lescouhier te vertellen. “Ooit is alles begonnen toen mama de Brugse stadsschouwburg afhuurde voor twee avonden, maar nog geen enkel tekst op papier had staan. Ze is beginnen schrijven en blijven schrijven en dat resulteerde in een viertal voorstellingen waarvan er twee hier in Oostkamp.”

Ondanks dat de verhalen 20 jaar oud zijn, blijven ze hedendaags aanvoelen mede door de interactie van de twee actrices op het podium en het speelse element van de twee verschillende dialecten. “Jacqueline verstaat de kunst van het alledaagse om te zetten in woorden, maar ze is vooral een levensgenieter, iemand die op ieder moment van de dag de humor ervan inziet”, weet Dirk Van Vooren te vertellen. ” Ik heb zelf de eer gehad om te mogen optreden met haar een jaar of tien geleden en het was toen al duidelijk dat er een mooie toekomst was weggelegd voor haar teksten.”

“Wel was het aartsmoeilijk om de West-Vlaamse invoeging van de teksten om te zetten naar onder ander het Antwerps van Linda De Ridder. Eveneens een keuze maken van wat er in de voorstelling van 2x 50 minuten zou passen. Jacqueline heeft nog veel op papier staan dat we zeker nog twee of meer producties kunnen maken“, aldus van Vooren.

Niet aanwezig op premiere

De premiere van deze nieuwe theaterproductie kon Jacqueline niet persoonlijk meemaken omwille van gezondheidsredenen. Haar kinderen Annemie en Vincent, en haar kleindochter Laure, bevestigden ons dat ze zeer trots is op wat Dirk Van Vooren en regisseur Dirk Lavryssen er van gemaakt hebben.

(GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.