Voormalig renner uit Beveren-Leie Jaak Vandenbroucke schrijft eerste roman

Jaak Vandenbroucke (53) schopte het in de jaren tachtig tot bij de beloften van het wielrennercircuit en was collega van onder andere Johan Museeuw en Johan Bruyneel. Een koers winnen zat er niet bij, maar hij deed wel geweldig veel ervaring op. En dat alles heeft hij nu gebruik voor zijn eerste roman ‘Het Meisje van de Outback’, die hij in eigen beheer uitgeeft en waarvan er enkele exemplaren liggen bij de Standaard Boekhandel in Waregem.

Jaak Vandenbroucke met ‘Het Meisje van de Outback’. © DJW

“Dat ik aan een eerste boek begon heeft eigenlijk allemaal te maken met een Amerikaanse professor die ik ontmoette op een congres over het thema van HSP of Hoogst Sensitief Persoon“, dixit Jaak Vandenbroucke uit Beveren-Leie. “Zelf zit ik met deze karaktertrek: gevoeliger dan andere mensen voor indrukken en prikkels uit mijn omgeving, uit de buitenwereld tout court. Onder andere het voortdurende gevoel hebben dat je het nooit goed genoeg kan doen, dat je als er iets misloopt waarbij je bij bent je zelf daarvan de schuld geeft. Terwijl het eigenlijk zo niet is. Het is een heel vreemd gevoel en het wordt er nooit beter op. Die professor raadde mij aan dat allemaal van mij af te schrijven. Als een therapie, eigenlijk. Ik luisterde heel goed naar zijn advies en begon twee jaar geleden de eerste zinnen in te tikken op mijn computer. Dat werden algauw vele paragrafen en hoofdstukken met als resultaat een afgewerkte roman. Het moet gezegd: ik ben daar geweldig tevreden over. Nu is het mijn taak om de wereld te laten weten dat ik ‘Het Meisje van de Outback’ heb geschreven en dat geĂ¯nteresseerden het kunnen aanschaffen. Ik ben wel benieuwd.”

Jaak Vandenbroucke is naar hij zelf zegt een jobhopper. Nu is dat als medewerker facility bij het ICT-dienstverlenend bedrijf ConXion dat aan de Kalkhoevestraat in Waregem enkele maanden geleden een afdeling annex experience center heeft geopend. Maar in een vorig leven werkte hij voor een opkuisfirma en was hij onder andere aan de slag in de ateliers van uitgeverij Lannoo in Tielt.

Vijftig de deur uit

Jaak Vandenbroucke: “Misschien wou ik wel graag dat Lannoo mijn werk uitgaf. Dat is niet gelukt. Ik werd er altijd hartelijk onthaald, kon met iedereen een babbel doen, uiteindelijk ook met de grote baas. En die las mijn roman, gaf hier en daar tips. Daarmee was ik toch al flink geholpen. Maar toch vroeg ik mij af of ik het boek uiteindelijk moest uitgeven. Dankzij mijn vrouw heb ik het nu toch gedaan. Zij stelde voor om het in eigen beheer uit te geven. Het werd klaargestoomd en gedrukt door BoekXpress uit Soest. En het is de imprint van uitgeverij Boekscout die erop staat. Zelf kan ik zoveel exemplaren bestellen als ik wil. De eerste vijftig zijn intussen de deur uit. Ook voor de volgende vijftig heb ik al voldoende belangstelling. En Standaard Boekhandel uit Waregem wil wel een aantal exemplaren in huis. Dat is toch al iets. Je moet weten dat ik eigenlijk al vele verhalen die ik in het verleden schreef, heb gewist of in een hoekje van mijn computer verstopt. Maar nu met ‘Het Meisje van de Outback’ hield ik vol. Mijn eersteling kost 12 euro. Eigenlijk is dat niet veel en rijk word ik er zeker niet van. Het belangrijkste is dat het boek veel lezers aantrekt.”

Het verhaal zelf gaat over twee pubers Lieve en Jake die zich tot elkaar aangetrokken voelen maar elkaar wel uit het oog verliezen. Later zien ze elkaar terug en er is toch weer die vonk die overspringt. Maar er komt ook een meisje uit de Outback opdagen. En er is ook een wielrenner.

“Alle personages samen brengen een verhaal van liefde en verlies, van hoop en wanhoop. Ik heb het ook eventjes over het wielrennen. Over die keer dat ikzelf Parijs-Roubaix heb gereden. Wie wil weten wat ik toen heb ervaren, die moet mijn roman lezen.” (DJW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.