Vlaanderen niet geïnteresseerd in organisatie van kunsttriënnale Beaufort

Redactie KW

Nu de provincie West-Vlaanderen door de zesde staatshervorming binnenkort niet langer bevoegd is voor cultuur, hangen er donkere wolken rond de kunsttriënale Beaufort. Vlaanderen zal alvast niet instaan voor de organisatie, noch voor de coördinatie van het kunstevenement.

Dat antwoordt Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open VLD) op een vraag van parlementslid en burgemeester van Bredene Steven Vandenberghe (SP.A). Tot vorig jaar kon Beaufort rekenen op de financiële steun van de kustgemeenten en van de provincie West-Vlaanderen, die ook een coördinerende rol opnam, maar vanaf volgend jaar kan dat niet meer. Vlaanderen staat alvast niet te popelen om het evenement over te nemen. “Wij nemen als Vlaamse Gemeenschap niet de organisatie en/of coördinatie waar van de triënnale Beaufort. Beaufort is een initiatief van de provincie West-Vlaanderen. Zij beslissen dus over het voortbestaan van dit evenement”, aldus minister Gatz. Er kan wel, door de kustgemeenten, een aanvraag voor ondersteuning ingediend worden op basis van het Kunstendecreet.

Volgens Vandenberghe betekent dat een stille dood van Beaufort. “Het initiatief zal moeten komen van de kustgemeenten, die dan moeten hopen dat er subsidies volgen. In die omstandigheden is de kans klein, zoniet onbestaande, dat er nog een nieuwe editie van Beaufort komt. Temeer omdat de laatste editie op zijn zachtst gezegd niet echt succesvol was. Toch zal ik het voortbestaan van deze Kunsttriënnale op de agenda laten plaatsen van het kustburgemeestersoverleg.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.