Vlaanderen haalt 60 miljoen boven om festivalzomer waar te kunnen maken

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

De Vlaamse regering trekt op initiatief van ministers Hilde Crevits (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA) 60 miljoen euro uit om festivalorganisatoren en evenementen te hulp te schieten. Op die manier wil Vlaanderen de festivalzomer van 2021 ademruimte geven, als de coronapandemie dat toelaat. “Alles wat veilig kan doorgaan, moet veilig door kunnen gaan”, klinkt het.

We kijken er allemaal naar uit: een zomer zonder coronazorgen, met muziekfestivals en tal van evenementen. Of het dit jaar zal lukken, is onmogelijk te voorspellen. Maar de Vlaamse regering wil er op initiatief van ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir alles in het werk stellen om de festivalzomer te redden. “Deze Vlaamse regering zal nooit de regering zijn die events onmogelijk maakt, maar wil ook geen valse verwachtingen scheppen. Alles wat veilig kan doorgaan, moet veilig door kunnen gaan”, aldus beide ministers.

Coronaveilig organiseren

Minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) maakt 10 miljoen euro vrij om de vele festivals in Vlaanderen aan te sporen zich voor te bereiden op een nieuwe feestseizoen, mét de coronacrisis in het achtergrond. “Van grote festivals tot de kleinere niche-evenementen: het is in ieders belang dat de zomer van 2021 op de best mogelijke manier kan doorgaan. Zowel voor de organisatoren als voor de bezoekers. Iedereen snakt naar samen veilig feest vieren. Ik zie het dan ook als onze taak om de organisatoren gericht te steunen om de coronacrisis het hoofd te bieden.”

De kans dat het virus nog een impact zal hebben, is meer dan reëel. En net daar wil Vlaanderen, met financiële steun via EventFlanders, organisatoren helpen hun evenement zo coronaveilig mogelijk voor te bereiden. “Kleinere events met een totaal kostenplaatje van minimaal 250.000 euro kunnen rekenen op een steun van maximaal 75.000 euro. Grotere spelers – met budgetten van ruim 7,5 miljoen euro – zullen steun tot 500.000 euro kunnen aanvragen”, aldus minister Demir.

Voorschot tot 1,8 miljoen

Die steun zal, onder voorwaarden, ook combineerbaar zij met de terugvorderbare voorschotten die Vlaams minister van Economie Hilde Crevits via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen in het leven riep. Organisatoren kunnen een terugbetaalbaar voorschot tot maximaal 1,8 miljoen euro per onderneming aanvragen. De Vlaamse regering maakt daar 50 miljoen euro voor vrij.

De twee eerdere oproepen voor dat voorschot hielp 150 organisatoren, voor in totaal 43 mijloen euro. “We schrappen bij deze derde oproep de goedkeuring via het Covid Event Risk Model”, duidt minister Crevits. “Uiteraard moeten de evenementen aan de op dat moment geldende maatregelen voldoen, maar het maakt het is makkelijker. Het is belangrijk om de volledig keten van ondernemingen in de evenementensector op gang te trekken. Op deze manier bieden wij een verzekering op het risico om in onzekere tijden een event te organiseren.” Deze oproep staat open voor alle soorten van events: productvoorstelling van bedrijven, festivals, sportevenementen, culturele voorstellingen of vakbeurzen.

Randvoorwaarden

“We wilden mensen geen valse hoop geven, daarom werken we achter de schermen al maanden aan een kader waarbinnen events, concerten, beurzen,… opnieuw mogelijk kunnen worden eens het virus het toelaat”, pikt minister Demir nog in. “We hebben een duidelijk kader opgesteld met verschillende parameters die duidelijkheid moet brengen over de voorwaarden waaraan evenementen moeten voldoen binnen de epidemiologische toestand om veilig te mogen doorgaan. We hebben dit kader al voorgelegd aan de virlogen en de komende weken verwachten we er groen licht op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier