Virginie en Veerle blijven met Kunstkadee ook in coronatijden actief : “Op speelse wijze kunst leren kennen”

Virginie en Veerle, de artistieke tandem van Kunstkadee.© LB
Virginie en Veerle, de artistieke tandem van Kunstkadee.© LB
Redactie KW

In de zomer van 2009 gaven Virginie Vermaete en Veerle Lievens hun droom gestalte. Ze openden in de Tieltstraat 59 in Meulebeke hun Kunstkadee, een ‘creatief, vrolijk, en veelzijdig’ kunstatelier voor kadees van 5 tot 15 jaar dat staat voor kwaliteit en artistieke vorming in een huiselijke sfeer.

Hun doel was jonge mensen op een speelse manier de wereld van de kunst te leren kennen.

Veerle: “In de voorbije jaren zijn er meer dan 2.000 Kunstkadees de artistieke revue gepasseerd. We zijn ooit van start gegaan met sessies op vrijdagnamiddag van 15 tot 17 uur, wat we nog steeds doen. Later volgden de artistieke vakantiekampen die steeds rond een bepaald kunstig thema uitgewerkt werden.”

“De grootste verandering die we in de voorbije elf jaar merken, is ongetwijfeld onze grotere inzet rond het inhoudelijke van de opdrachten die we de kadees meegeven. We willen hen de grondbeginselen van de beeldtaal meegeven, hen de kunst leren begrijpen! Daar zetten we volop op in.”

Nieuwe, creatieve ideeën

Dit alles combineren de jonge dames met hun educatieve dagtaak. Veerle is fulltime leerkracht plastische opvoeding en godsdienst aan het Sint Lodewijkcollege in Brugge. Virginie combineert een deeltijdse opdracht aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge met een administratieve opdracht in het ecologisch kinderdagverblijf Heppie Keppie in Tielt.

Virginie: “De combinatie van deze twee dagtaken werkt bij mij stimulerend, zo kom ik makkelijker tot nieuwe creatieve ideeën want zowel onze sessies op vrijdagnamiddag als de vakantiekampen vragen heel wat voorbereiding.”

“Dit werd er verleden jaar niet makkelijker op toen we alle activiteiten in ons atelier dienden te stoppen door de coronapandemie. Om de kinderen toch enige artistieke hoop te geven, hebben we KUKA-TV in het leven geroepen. Gedurende acht weken kregen de kinderen iedere week een filmpje doorgestuurd, opgenomen in een jungledecor, met opdrachten, bestemd voor hen maar ook voor hun ouders en familieleden. Daar kregen we enorm veel goeie reacties op.”

Veerle: “Tijdens de zomer van 2020 konden we terug opstarten volgens de toen geldende regels, geen +12-jarigen en bubbels van maximaal 15 kinderen. Dit hield in dat we heel wat kinderen moesten teleurstellen. Om ook hievoor een oplossing te bieden, hebben we beslist om de mensen die we toen ontgoocheld hebben nu voorrang te geven in onze zomerwerking 2021. Na regen komt dus zonneschijn, iets wat door de betrokken personen geapprecieerd wordt.”

“Bij het heropenen van het atelier waren de kinderen met heel weinig tevreden” – Virginie Vermaete

“Vanaf heden zullen we ook maximaal met 22 kinderen werken, dit geeft ons meer ademruimte bij de begeleiding.”

Virginie: “Wat we heel opmerkelijk vonden, was dat de kinderen bij het heropenen van het atelier met heel weinig tevreden waren, men leerde opnieuw de waarde appreciëren van het gebeuren. Dit trof ons. Wat we nu wel missen, is het contact met de ouders. De losse, vlugge babbels ontbreken. Hoofdzaak is dat we de kinderen terug hun zelfvertrouwen schenken.”

“Tijdens de krokusvakantie is er geen kamp maar zetten we op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 februari onze sessies van de vrijdagnamiddag verder om op die manier de verloren tijd enigszins in te lopen.

Kamp tijdens paasvakantie

“Tijdens de eerste week van de paasvakantie is er wel een artistiek kamp voorzien. Er wordt gewerkt in twee groepen (in de voormiddag van 9 tot 12 uur en in de namiddag van 13.30 tot 16.30 uur). We werken dan van dinsdag tot vrijdag rond ‘De Magie van Dali’. Inschrijven hiervoor is mogelijk via 0478 44 43 19 of info@kunstkadee.be.”

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier