Vincent Van Quickenborne bouwt (een klein beetje) mee aan grote Lego-expo

Dirk Denoyelle schonk Vincent Van Quickenborne een portret. © AXV
Axel Vandenheede

Fans van Lego moeten binnenkort in Kortrijk zijn: in Kortrijk Xpo vindt immers de grootschalige Amazings Art Experience plaats. De expositie wordt georganiseerd door Dirk Denoyelle, die bij velen een belletje doet rinkelen als cabaretier en stemmenimitator. Maar de Antwerpenaar met Roeselaarse roots is ook al een hele tijd bezig met Lego.

Sinds 2009 is hij zelfs een Lego Certified Professional. Momenteel legt hij de laatste hand aan een aantal bouwwerken voor het Amazings Art Experience-project. Deze interactieve tentoonstelling vindt van 30 juni tot en met 22 juli in Kortrijk Xpo plaats.

Verhofstadt

Het idee voor een expositie begon goed een jaar geleden te spelen“, vertelt Dirk (53). “Toen sprak ik met Luc Van Rensbergen, manager van het Meeting Center van Kortrijk Xpo, en liet ik vallen dat ik een showcase wilde organiseren. Hij stelde meteen voor om dat in Kortrijk te doen. In de zomer van 2017 meer bepaald. Maar die deadline kwam te vroeg. We spraken daarop af om een jaar later, komende zomer dus, een groots Lego-evenement te organiseren.”

“Amazings Art Experience wordt beslist de moeite, want we zullen 2.000 vierkante meter bezetten. De voorbije maanden waren dan ook heel druk omdat we nog van alles moesten bouwen. We zijn niet van nul moeten beginnen, want we hadden al zowat 750 vierkante meter aan materiaal, waaronder veel Lego-hoofden van bekende mensen. Guy Verhofdstadt is er een van.”

Een Lego-plattegrond van de tentoonstelling.
Een Lego-plattegrond van de tentoonstelling.© AXV

De Lego-hoofden zullen een rol spelen in de tentoonstelling, al zal er volgens Dirk véél meer te beleven vallen. “Ik wil niet te veel verklappen, maar er zal voor iedereen wat wils zijn. Er is een dierengalerij, een muzikantengalerij, op verschillende plekken kan zowel jong als oud aan de slag met Lego… Ook niet te vergeten zijn de mozaïeken waarop je bekende mensen zal herkennen. Een van hen is Willem Vermandere. Op het einde van het parcours zullen de bezoekers op een binnenplein terechtkomen waar gevels in Lego zullen staan. Aan twee ervan zal je kunnen meebouwen.”

Kortrijk Xpo: ideaal

Opmerkelijk is dat de bouwwerken in Mortsel worden gemaakt. “Ik woon in het Antwerpse en heb daar een team van zeven mensen uitgebouwd”, aldus nog Dirk. “Of het niet gemakkelijker was geweest om het evenement daar te laten plaatsvinden? Je vindt hier niet zo gemakkelijk een hal die groot genoeg is. Bovendien is Kortrijk Xpo ideaal: de vloer en verlichting zijn perfect, er is airco, je hoeft je geen zorgen te maken over bereikbaarheid en parking. Eerst nog wat bouwen en dan kunnen de grote verhuizing naar Kortrijk aanvatten.”

De burgemeester en Dirk Denoyelle bouwden zelf ook.
De burgemeester en Dirk Denoyelle bouwden zelf ook.© AXV

Deze morgen kwam Dirk Denoyelle de Amazings Art Experience voorstellen in Kortrijk. Burgemeester Vincent Van Quickenborne kreeg een Lego-portret. Daarna bouwden ze nog samen aan een baksteen. Al heeft de Kortrijkse burgemeester het naar eigen zeggen toch nog meer voor Duplo. Daar zal zijn dochtertje Bo wel voor iets tussen zitten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.