Viktor Puype uit Kortemark debuteert begin februari met zijn nieuwe band

Bieke Cobbaert

Viktor Puype geeft op zaterdag 3 februari de aftrap van zijn nieuwe muzikale project: ‘Viktor Puype en band’. Dat doet hij in cultuurkapel De Schaduw in Ardooie. “Ik heb de ultieme band verzameld”, is de 20-jarige Kortemarkenaar trots. “Zoals elke muzikant, droom ook ik ervan om door te breken met mijn muziek.”

Viktor (20) is de zoon van Hans Puype en Katrien Vandenabeele. Hij is de broer van Emiel (21), Simon (18) en Seppe (14). Het gezin woont in de Amersveldestraat in Kortemark. Viktor volgt het tweede jaar elektromechanica aan Hogeschool Gent. Maar meer dan bij zijn studies, ligt zijn interesse bij muziek.

“Op mijn veertiende startte ik gitaarlessen bij Drums & Co in Hooglede, eigenlijk gewoon omdat een vriend het mij vroeg. Maar al snel kreeg ik enorm veel interesse in muziek en in korte tijd ben ik veel gegroeid. Daarna heb ik vier jaar muziekacademie gevolgd in Roeselare.”

Autodidact

“In de Broederschool in Roeselare maakte ik deel uit van de schoolband en toen ben ik uit noodzaak ook beginnen zingen. Ik kon nochtans totaal niet zingen, maar ik heb het mezelf aangeleerd via het internet, maar ook door enorm veel te zingen. Een hele tijd heb ik elke zaterdag gespeeld en gezongen in de toenmalige Yamtonic in Roeselare.”

“Ik kon vroeger totaal niet zingen. Maar uit noodzaak heb ik het me mezelf aangeleerd”, aldus Viktor Puype.© Foto Kurt

“In het vijfde middelbaar startten we met enkele leerlingen de band Carrotsquare. Aan dat hoofdstuk kwam afgelopen september een einde. Het was moeilijk om Carrotsquare in leven te houden, onder meer door andere interesses op muzikaal vlak van de bandleden, maar ook door de moeilijke combinatie met andere hobby’s. We gaven trouwens ons eerste concert destijds ook in De Shaduw in Ardooie…”

“Ik wou de ultieme band samenstellen en heb daarvoor de perfecte muzikanten gevonden”

Vrij snel na het opdoeken van Carrotsquare wou Viktor een nieuwe band opstarten. “Ik wou de ultieme band samenstellen en heb daarvoor de perfecte muzikanten gevonden”, is Viktor erg tevreden. “We brengen vooral goeie rockmuziek en af en toe ook iets zachtere folk-pop.”

Bedoeling was dat de band rond de Kortemarkenaar voor het eerst zou optreden op 3 februari in het voorprogramma van een andere muziekgroep, maar dat werd geannuleerd. “Omdat we al onze agenda’s hadden afgestemd op dat concert, hebben we beslist om toch een optreden te geven. We vonden de ideale locatie in De Schaduw. We zullen er een promoconcert geven dat bestaat uit vijftien eigen nummers en enkele covers. Hopelijk kunnen we met de opbrengst een single financieren”, aldus Viktor die in 2015 ook al uitpakte met het album Oljine.

Voor zijn nummers laat Viktor zich inspireren door de allergrootsten. “Op de eerste plaats Bruce Springsteen en Oasis, maar ook Elvis Costello en Bob Dylan behoren tot mijn grote voorbeelden. Mijn nummers ik schreef er al 81 zijn zowel Nederlands- als Engelstalig. Meestal zijn ze onbedoeld autobiografisch.”

Allergrootste passie

De band bestaat voorts nog uit Hendrik Deneir (piano), Arne Demets (gitaar), Nick Vyvey (basgitaar), Bernd Coene (drums) en Emiel Puype (orgel). “Mijn broer Emiel is eigenlijk de betere muzikant van ons beide. Maar hij heeft in tegenstelling tot ik geen interesse om muziek te schrijven. Hij vult de nummers liever aan.”

Viktor hoopt om door te breken met zijn muziek. “Maar welke muzikant die het serieus meent droomt daar niet van?!”, glimlacht hij. “Muziek is mijn allergrootste passie. Ik sta er mee op en ga er mee slapen. Constant ben ik met muziek bezig: is het niet fysiek, dan wel mentaal. Mijn studies zie ik eigenlijk als een back-up voor mocht het niet lukken in de muziek…” (lacht)

Viktor Puype en band, zaterdag 3 februari om 20 uur in cultuurkapel De Schaduw in Ardooie. Tickets (5 euro) en info:

www.deschaduw.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.