Vijftig mensen schrijven samen met Saskia De Coster een boek tijdens lockdown

Peter Desnerck en Aaron Ooms stelden maandagmiddag in boekhandel Corman 'One Moment in Time' voor. © (Foto PM)
Gillian Lowyck

Curieus West-Vlaanderen lanceerde tijdens de lockdown een bijzonder project: samen schrijven aan een boek. Vijftig mensen gingen in op het voorstel en schreven samen met Saskia De Coster ‘One moment in Time’. De opbrengst van de verkoop van het boekje gaat naar De Katrol.

“Mensen verbinden is vandaag belangrijker dan ooit”, zeggen Aaron Ooms en Peter Desnerck, voorzitter en coördinator van Curieus West-Vlaanderen. Ze lanceerden daarom in april, tijdens de lockdown, een interactief verhaal. Wie dat wilde, kon zich aanmelden op de website.

“Schrijfster Saskia De Coster gaf de aanzet”, zegt Aaron Ooms. “Zij schreef het eerste stuk, dat zich trouwens in Oostende afspeelt. Vijftig mensen hebben uiteindelijk meegeschreven. 24 uur op voorhand kregen ze een melding dat het laatste stuk, waar zij hun deel van het verhaal op moesten baseren, online stond. Veel tijd hadden ze dus niet om na te denken.”

Uiteindelijk vond ook Saskia De Coster het niveau erg goed, waardoor besloten werd om alles te bundelen en uit te geven. “We hebben alles nog wat gepolijst, want het gaat uiteindelijk toch om vijftig verschillende schrijvers. Op die manier is het één vloeiend verhaal geworden. Saskia schreef ook het einde.”

One Moment in Time gaat over hoofdpersonage Maris die leeft tijdens een pandemie. “Het ene stuk is wat zwaarder dan het andere, er zit spanning en ook ontroering in… We wilden samen aan de slag tijdens deze crisis. Het zijn uitzonderlijke tijden waarin we een verhaal wilden schrijven dat ons (ver)bindt. “One moment in Time is daarom een verhaal van ons allemaal, dat we schrijven als herinnering, voor het nageslacht, als tijdverdrijf, als ontspanning en vooral voor elkaar, zonder dat we vooraf wisten waar het zou eindigen.”

Het boekje kost 8 euro en is verkrijgbaar via Curieus en in boekhandel Corman in Oostende. De opbrengst gaat naar de Katrol, een organisatie voor studie- en gezinsondersteuning aan huis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.