Vijftien vrouwen laten Astridpark in Kortrijk bruisen met creatief cultuurcollectief

Ademcoach Heidi Baecke, textielkunstenares Lisa Debeerts, fotografe Huguette Deloddere, urban influencer Margot Demeulemeester, kunstenares Nathalie Deschacht, doctoraal onderzoekster Marta Fedele, illustrators nele Lycke en Cécile McNamara, grafisch ontwerpster Analucia Moreno Concha, urban sketcher Marianne Verkest, kunstenares Monica Villaroel Celsi, cultuurpromotor Martha Xucunostli Palma en zangeres Carola Zerega maken deel uit van het Magnolia-collectief. (gf)
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Vrijdagavond trapt het Magnolia Collectief haar socio-cultureel proefproject af. Tot eind oktober zullen 15 vrouwen creatieve, muzikale en helende workshops brengen, in en rond het Kaartershuisje in het Astridpark. Drijvende kracht achter de groep is de Chileense Kortrijkzaan Monica Villaroel. “Het is geen low-budget-, maar een no-budget-project.”

Monica Villarroel is een Chileense natuurkracht. Zelfs als ze niet spreekt, bruist ze van dynamiek en enthousiasme. Een waterval met een hart voor cultuur, kunst en solidariteit, dat is ze. En die joie de vivre wil ze maar wat graag delen. Op Overleie, in het Astridpark, kwam ze tijdens de yogasessie met haar vriendin Martha Xucunostli Palma tot een Eureka-moment. “Op Overleie voelt het soms doods aan”, geeft Monica toe. “Activiteiten stoppen aan de Leie. En dat terwijl er hier zo veel talent en diverse culturen aanwezig zijn.

Deze wijk zou een verrijking kunnen zijn voor Stad Kortrijk. Maar nu zeker na corona en de quarantaine heerst hier vooral de eenzaamheid. Het is geen toeval dat tal van mensen uit mijn netwerk aangaven nergens heen te kunnen met hun creativiteit. Het werd me teveel. Er moést iets gebeuren.” In het aangezicht van de geurende magnolia’s bloeide ook bij Monica en Martha een idee. Ze zouden een cultuurcollectief opstarten. Met een gevarieerd programma van creatieve, helende, gezonde en muzikale workshops en events als kernactiviteiten. Het Magnolia Collective was geboren.

Bescheiden netwerkcultuur

Zowel Monica als Martha boorden hun netwerk aan, op zoek naar gelijkgezinden. Uiteindelijk rijpte Magnolia Collective tot een multiculturele en internationale groep van een 15-tal vrouwen, uit verschillende disciplines, en allemaal met hun eigen expertise: van wetenschappers, over beweging- en ademcoaches tot kunstenaars van allerlei slag. Een daarvan is Marianne Verkest, een amateurfotografe en Urban Sketcher, die al negen Urban sketchbooks tekende. “Ik ga minstens één workshop geven, en mijn werk zal ook geëxposeerd worden in het Astridpark”, legt ze uit. “Daarnaast ondersteun ik ook de andere leden uit onze kerngroep in de vormgeving van hun kunst. En ik probeer Monica’s chaos wat te counteren met structuur en planning.” (lacht)

Het cultuurnetwerk bestaat dan wel uit 15 dames, feministisch is het zeker niet. “Helemaal niet. Het toeval wil dat er zich enkel vrouwen hebben gemeld. Dat is alles. Iedereen is hier welkom.” Magnolia Collective is dan wel niet feministisch ingesteld, het wil wél de bescheiden netwerkcultuur in Kortrijk doorbreken. “Je ziet met Atelier en productiehuis Bolwerk, BAF en jeugdhuizen als De Stroate wel mooie initiatieven opduiken. Maar dat blijven eilanden. Hopelijk kunnen we die dichter bij elkaar brengen”, aldus Marianne.

Stad Kortrijk

Meer leven op Overleie, ook Stad Kortrijk klonk het als muziek in de ouders. Het zette mee zijn schouders onder het project. “Schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene stelde meteen voor om een Social House als uitvalsbasis te nemen. Maar wij vonden dat ons collectief thuishoorde in het Astridpark, waar het idee in eerste instantie was ontstaan”, zegt Monica.

“In het voormalige kaartershuisje in het park, een wat verloederd tehuis voor het Kortrijkse Jeugdwelzijnswerk Ajko, vonden we een perfecte werkplek Ook schepen van Cultuur Axel Ronse was laaiend enthousiast.” “Pas op, we werken graag samen met Stad Kortrijk, en betalen een symbolische huur, maar we dragen geen enkele politieke kleur uit”, bezweert Marianne ons. “Ook subsidies krijgen we niet. Dit is geen low budget-, maar een no budget-project. Maar goed, in samenwerking met de stad hebben we wel het Kaartershuisje opgefrist, geverfd en de overwoekerde delen vrijgemaakt.”

Net op tijd voor het openingsweekend, van zaterdag 18 tot zondag 19 september. De start van anderhalve maand cocreatie, inspiratie en fijne activiteiten in het Astridpark. Van 29 tot 31 oktober, even voor Dias de los muertos, de Mexciaanse herdenkingsdag van de Doden, volgt het slotweekend XL. Er zijn wisselende tentoonstellingen en er komt een klein open art museum. Of en in welke vorm het project uiteindelijk wordt voortgezet, is nog niet duidelijk. “Dit is een testperiode. Misschien dat we, na een korte winterslaap, opnieuw heropstarten. Waarom niet in de lente, als de magnolia’s opnieuw in bloei staan? (lacht). We zullen zien.” Je kan het Magnolia Collectief volgen op Instagram (mangolia. collective) en Facebook. Het collectief vraagt een kleine vergoeding voor het volgen van de wekelijkse workshops, ook het gebruik van materiaal zal tegen een vriendenprijs mogelijk zijn. In het weekend staan er steeds kunstexposities en optredens op het programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier