“‘Vijand van het volk’, over macht en hoe media werkelijk in elkaar zitten”

Geert Six. © RN
Redactie KW

Op 13, 14 en 15 oktober brengen de Unie der Zorgelozen en Theater Malpertuis ‘Vijand van het volk’ van Ibsen. Het stuk is een aanklacht.

‘Vijand van het volk’ is een bewerking van de gelijknamige klassieker van Henrik Ibsen uit 1882, waar Geert Six een verrassende draai aan geeft. “Een actuele voorstelling. Ik kan er zowel mijn voorliefde kwijt voor het politieke, als mijn fascinatie voor de zieleroerselen en beweegredenen van de man in de straat”, aldus artistiek leider Geert Six van de Unie.

Het stuk gaat over huisarts Stockman die ontdekt dat het water van het kuuroord in zijn dorp vervuild is. Hij licht zowel zijn broer de burgemeester in, als de media. Maar dat draait uit op een fiasco. De machtshebbers spelen hoog spel en stellen alles in het werk om het potje gedekt te houden. Alles ontploft in Stockmans gezicht. “Zelfs anderhalve eeuw geleden moesten het milieu en de volksgezondheid het al met andere woorden afleggen tegen directe winst en economische belangen. Ik vind het sterk dat de tekst zo actueel blijft. Het is een aanklacht die beschrijft hoe macht werkt en hoe de media in elkaar zitten”, vertelt Geert Six. (PVH)