VIDEO – Peter Keereman brengt klassieke pianoversie van ‘k En Brugge In M’n Herte

Peter Keereman maakte een klassieke versie van ‘k En Brugge In M’n Herte. (foto JVM)
Peter Keereman maakte een klassieke versie van ‘k En Brugge In M’n Herte. (foto JVM)
Stefan Vankerkhoven

De Brugse producer Peter Keereman heeft een pianoversie gemaakt van ‘k En Brugge In M’n Herte. Bovendien wil hij nieuwe partituren uitschrijven, met arrangementen voor symfonisch orkest: “Hopelijk zal een groot orkest het toekomstig Brugs volkslied binnenkort live vertolken. Dat is mijn droom.”

Wil jij ook ‘k En Brugge In M’n Herte als ons volkslied? Teken hier onze petitie

Peter Keereman (53) loopt al lange tijd rond met het idee om een ‘licht klassieke’ versie te maken van ‘k En Brugge In M’n Herte. “Ik heb Benny Scott jaren geleden om de partituur van zijn liedje gevraagd. Het spookte al lang door mijn hoofd, ik moest er als Bruggeling iets mee doen”, zegt de producer.

Hij kreeg de muziek thuis met de paplepel toegediend: moeder Eliane Vercauteren was zangeres, vader Roland Keereman was orkestleider en pianist, hij stond aan de wieg van de muzikale carrières van Marva en Jacky Lafon.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zelf studeerde Peter Keereman aan het koninklijk conservatorium van Gent, na zijn lessen aan de Brugse muziekschool. “Sinds mijn vierde levensjaar zing ik, mijn ouders stuurden mij van jongs af naar het stedelijk muziekconservatorium”, vertelt hij. Na zijn hogere Gentse muziekstudies volgde de Bruggeling nog een opleiding tot producer aan het Berklee College in Boston. Hij startte aanvankelijk in Zedelgem de opnamestudio en het muziekproductiehuis PK Productions op, inmiddels is die succesvolle studio verhuisd naar Wetteren.

Gouden cd’s

De lijst van Vlaamse artiesten met wie Peter Keereman in zijn studio samenwerkte is indrukwekkend: Will Tura, Luc Devos, Helmut Lotti, Paul Severs, Johan Stollz, Christoff, Marc Meersman en Chris Van den Durpel. Hij schreef liedjes voor onder andere Bart Kaëll, Gary Hagger, Lindsey, Willy Sommers en Laura Lynn. Zijn echtgenote Corina is solo zangeres en backing vocaliste bij Willy Sommers, Johnny Logan, André Haezes, Rob De Nijs en de Gibson Brothers. Hij is producer van zanger en Radio 2-presentator Herbert Verhaeghe. Voor Adriaan Van Landschoot en zijn projecten Adya Classic en Adrivalan Orchestra schreef hij arrangementen: zijn bewerkingen van bekende melodieën uit de pop en de lichtklassieke muziek waren niet alleen succesvol in ons land, maar ook in Duitsland, Zwitserland, Nederland en Oostenrijk.

Intussen groeit het idee van Peter Keereman rond ‘k En Brugge In M’n Herte uit tot een groot project, voor symfonisch orkest. “’Ik heb de pianoversie uitgebreid: in tien muziekstukjes beschrijf ik een dagje Brugge en vertel muzikaal hoe mijn geboortestad ontwaakt en evolueert naarmate de uren verstrijken. Bij het componeren zag ik echt de Brugse zwanen, de Halletoren en de Markt voor mijn ogen verschijnen. Tijdens elk deel van de dag neemt een instrument het voortouw. ‘s Morgen vroeg een zachte piano en accordeon, tegen de middag hoor je violen ‘pizzicato’. Voor het geheel heb ik vier verschillende toonaarden en tempo’s gebruikt. Ik hoop dat een groot symfonisch orkest die compositie ooit live zal spelen en opnemen. Dat is dan mijn bijdrage aan mijn geliefde geboortestad”, besluit Peter Keereman.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.