VIDEO Minister-president Jan Jambon bezoekt Brugse en Oostendse musea

© Davy Coghe
Redactie KW

Minister-president Jan Jambon bracht maandagnamiddag een bezoek aan de Brugse musea. Hij doet een tournee langs de vijf landelijk erkende musea die deel uitmaken van de Vlaamse Kunstcollectie. Na zijn bezoek aan Brugge trok Jan Jambon naar Mu.ZEE in Oostende.

In Brugge bezocht de Vlaamse premier het heringerichte Gruuthusemuseum, het Groeningemuseum met zijn collectie Vlaamse Primitieven en de centrale veiligheidskamer, van waar alle Brugse musea in het oog gehouden worden.

Burgemeester Dirk De fauw en cultuurschepen Nico Blontrock trakteerden Jan Jambon ook op een wandeling doorheen de site van het Sint-Andreasinstituut, waar tegen eind 2024 een nieuwe expohal moet oprijzen. Die expohal kost 28,5 miljoen euro. Maar bij die som moet ook nog de aanleg van een publiek park én de grondige renovatie van het Groeningemuseum geteld worden. Het hertekenen van Groeninge wordt geraamd op 8 miljoen euro.

De totale ingreep werd begroot op 43 miljoen euro. De stad Brugge hoopt dat de Vlaamse Gemeenschap 60 procent van die som subsidieert, bijgevolg probeerde burgemeester Dirk De fauw de minister-president warm te maken voor dit prestigieuze Brugse project. Die hal moet toelaten dat het Groeningemuseum niet meer tijdelijk moet sluiten voor het opzetten van grote tentoonstellingen. Op 6 maart zal een commissie oordelen welke van de vijf ingediende voorstellen mag gerealiseerd worden.

Vlaamse canon?

Jan Jambon toonde zich een zeer geïnteresseerd bezoeker van de Brugse musea. Aleid Hemeryck, conservator van het Gruuthusemuseum loodste hem naar de 15de eeuwse bidkapel en toonde ook hoe blinde bezoekers van de collectie kunnen genieten: ze kunnen onder meer een replica van de halsketting van het Gulden Vlies aanraken.

VIDEO Minister-president Jan Jambon bezoekt Brugse en Oostendse musea
© Davy Coghe

Of de kunstwerken in Gruuthuse en Groeninge deel zullen uitmaken van de Vlaamse canon, die Jan Jambon wil laten opmaken? Die vraag stelden wij aan de Vlaamse premier. Jan Jambon antwoordde: “Wetenschappers zullen die lijst samenstellen, wij kunnen enkel een suggestie doen. Maar het spreekt vanzelf dat die eeuwenoude kunst in Brugge zeer belangrijk Vlaams erfgoed is.”

https://www.youtube.com/watch?v=I5gSqyPycyo

Na zijn bezoek aan Brugge trok Jan Jambon naar Mu.ZEE in Oostende. De focus van het bezoek lag op collectiewaardering, kennisverdieping op de eigen collectie, publieksaanbod, uitdagingen voor het depot, de specifieke benadering voor collecties moderne en hedendaagse kunst en automatisering.

“Het was een verrijkend werkbezoek”, vonden Kristof Janssens, voorzitter van de raad van bestuur van Mu.ZEE en bevoegd schepen Bart Plasschaert. “De minister-president bezocht de succesvolle Ensor- en Spilliaertvleugel, het depot waar een groot deel van de ruim 8.000 werken in de beste condities bewaard worden. Hij kreeg uitleg over diverse restauratietechnieken en het tentoonstellingsbeleid. Hij sprak ook geïnteresseerd met het museumpersoneel.”

Een en al interesse van de minister-president en het kaderpersoneel van Mu.ZEE voor het grote schilderij van James Ensor: 'De uitdrijving van Adam en Eva uit het aards paradijs'.
Een en al interesse van de minister-president en het kaderpersoneel van Mu.ZEE voor het grote schilderij van James Ensor: ‘De uitdrijving van Adam en Eva uit het aards paradijs’.© ML

Het was de eerste keer dat Jan Jambon Mu.ZEE in de Oostendse Romestraat bezocht. “Ik vind het een erg geslaagde poging van een fusie van een collectie van de stad en die van de provincie. De twee verzamelingen onder één dak garanderen een erg rijk en kwalitatief hoogstaand aanbod voor de bezoeker”, sprak hij.

(SVK/ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier