VIDEO Mayday Mayday palmt Begijnhofpark in Kortrijk in

Een sfeerbeeld van het gebeuren. © TV
Redactie KW

‘Mayday Mayday’ palmt al 26 jaar de Kortrijkse velden in en dat was dinsdag niet anders.

John Crombez kan op een podium meer dan speechen: lees hier meer over Mayday Mayday. Hier lees je alle artikels over 1 mei.

Openen deed het festival naar goeder trouw met een barbecue waar jaarlijks 500 mensen voor intekenen. Rond 14.30 uur begon het feest pas echt met livemuziek van de Kortrijkzanen Gèsman, Douglas Firs, The Godfathers, Delv!s15 en Stikstof.

Drie projecten voor de mensen

Voor de officiële start van de concerten namen enkele woordvoerders de micro in hun handen, onder wie SP.A-kopstuk Philippe De Coene, Erik Van Deursen (ABVV) en Chris Van den Bossche (Bond Moyson). Er werd echter plechtig beloofd om alles kort te houden zodat het volk optimaal kon genieten van het weer, de sfeer en de muziek.

Op de foto herkennen we SP.A-kopstuk Phillipe De Coene.
Op de foto herkennen we SP.A-kopstuk Phillipe De Coene.© TV

SP.A-kopstuk Philippe De Coene wou toch aandacht schenken aan drie belangrijke projecten: de huidige bib naar Futurotheek, een groene overkapping van de E17 en een Zomerspeelplein in elke deelgemeente. Daarmee wil de politieke partij duurzaam investeren in kinderen, gezinnen en lokale economie, waarbij ze groen en samenleving centraal willen plaatsen.

Eerder voor de sfeer dan voor de politiek

Kort na de eerste speech ontmoeten we een driekoppige groep vrienden die zich in de schaduw van de muziek uitleeft. Wij nemen jongleerballen, stokken en andere zaken waar. “We zijn niet speciaal gekomen voor het politieke onderdeel van dit evenement, maar stationeren ons overal waar er plezier en muziek is”, klinkt het.

Dennis van stappen, Wannes Colman en Robbe Colman.
Dennis van stappen, Wannes Colman en Robbe Colman.© TV

“We zijn parcoursmensen en dus zijn we een groep die constant in beweging is. Plezier maken is ons hoofddoel en vandaag is dit evenement leuk meegenomen”, vertelt Wannes ons. “We hebben naar vrienden gestuurd dat we hier zijn. Wie weet komen ze nog af en kunnen we nog meer plezier maken”, vult Dennis aan.

Chiari, Sander, Glenn en Jemme.
Chiari, Sander, Glenn en Jemme.© TV

Op het festival werd er voor iedereen wat voorzien. Er was een heuse speeltuin aanwezig waar jong en oud zich kon uitleven en her en der zat animatie verstopt achter een tent of een tafel.

Genieten van de muziek

Voor sommigen was het even zoeken, voor anderen was het puur genieten. Zo ook voor de vriendengroep van Jemme uit Kortrijk. “Ik ben hier samen met een aantal vrienden. Het is ondertussen ons vijfde jaar dat we komen. Voor de barbecue zijn we nog nooit gebleven omdat het moeilijk haalbaar is. We zijn hier om te genieten van de sfeer en de muziek. We komen hier altijd wel bekenden tegen”, besluiten ze.

Michelle, Marieke, Freya en Aaron.
Michelle, Marieke, Freya en Aaron.© TV

Freya kwam samen met drie vrienden. “We gingen oorspronkelijk komen voor Douglas Firs omdat we het wel goede muziek vinden, maar we zijn nogal laat en hebben hen dus blijkbaar gemist. We vinden het fantastisch dat een politieke partij dergelijke evenementen organiseert, maar we gaan onze focus daarom niet verleggen naar SP.A“, laat Freya zich ontvallen. “We zijn hier vooral voor de verbondenheid, sfeer en onderlinge intelligentie in ons samenzijn”, besluit ze.

https://www.youtube.com/watch?v=mb2KndaGuwY

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.