https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Veurnse belleman geeft gaststad stem en gezicht voor BK

© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

‘Aaaaandacht!’ vragen om ‘zijn’ Veurne te promoten, dat mag belleman Joris Goens (61) op 8 augustus wel, meedoen aan het Belgisch kampioenschap niet. Een tiende titel zit er dit jaar dus niet in, maar Joris neemt de rol van ambassadeur voor de gaststad met verve op zich.

De belleman-bal ging voor Joris aan het rollen in 2004. “Eigenlijk is Luc Bultheel de geestelijke vader van mijn ‘bellemanschap’”, herinnert Joris zich. “Tijdens het draaiorgelfestival in Veurne toerde ik, in champettersuniform en gewapend met een fluitje – nog geen bel! –, rond met mijn bakfiets vol drank om de orgeldraaiers te bevoorraden. Ik riep daarbij luidkeels: ‘Om 18.30 uur wordt iedereen verwacht op de markt!’ Luc vond dat een leuk idee en overtuigde het gemeentebestuur om mij in 2005 officieel als belleman van Veurne te erkennen. Dat sloot aan bij mijn passie voor toneelspelen, waarbij je inleven in je personage elke keer een uitdaging is. Zo creëerde ik mijn personage als belleman.”

Vrouwen en jongeren

Joris werd lid van de Gilde van de Bellemannen van het Europese Continent, deed mee aan wedstrijden en won maar liefst negen keer het Belgische Kampioenschap. Hij kan gepassioneerd vertellen over de geschiedenis, en het is zijn vurigste wens dat de jongere generatie de bellemannen-traditie zal verderzetten.

“Jammer genoeg zijn er recent twee bellemannen overleden, maar gelukkig meldt er zich ook nieuw bl oed”, zegt hij. “Er zijn ook al vrouwelijke bellemannen –bellevrouwen, dus –maar er doet geen vrouwelijke kandidaat mee aan het Belgisch kampioenschap. Wel is er onder de zestien deelnemers een jonge kandidaat, Jordy Van Praet uit Baasrode.”

“Zondag zal de jury – Luc Bultheel, Marijke Hillewaere, Karel Versteele, Kristien Devisscher, Bart Devos, Sabinne Verstraete, Sam Beernaert, Vanessa Delanghe, Katty Calcoen en Rita De Hollander – elke roep beoordelen op stemvolume, klaarheid, verstaanbaarheid, zelfbeheersing en uitstraling, dictie, het aantal woorden (tussen 75 en 100), originaliteit, vorm en inhoud. Voor de escortedames, die de bellemannen begeleiden en het podiumspektakel nog kleurrijker maken, is er een prijs voor de mooiste outfit. Dus breng ik mijn vrouw, Monica Rys, mee, die ooit die prijs al won.”

Joris vindt het vooral fijn dat alle bellemannen nog eens samenkomen, want het is een echte vriendengroep geworden. “Ik ben benieuwd wie mijn wisselbeker zal afpakken”, grapt hij. “Ik zal alvast beginnen met de presentatie van een ‘modelroep’, en baseer me daarvoor onder meer op de tekst van toen ik voor het eerst kampioen werd. Belangrijk is dat je als belleman op een originele manier je stad promoot.”

“Volgend jaar ga ik een nieuw kostuum moeten vragen, want het begint te krimpen”, stelt Joris vast. “Toch straf, want door corona ben ik vermagerd! Nu ik weer onder de mensen mag komen, een pintje mag drinken en op restaurant mag gaan, zullen er kilootjes bijkomen…”

Afspraak op 8 augustus om 14 uur op de Grote Markt in Veurne

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.