Vanaf vanavond al mondmaskers verplicht op Dranouter Zomersessies

Mondmaskers worden verplicht voor wie zijn of haar tafeltje verlaat in de tent. (Foto Facebook Festival Dranouter)
Bert Vanden Berghe

Festival Dranouter ruilde hun klassiek feestweekend in voor een zomer lang optredens in de vorm van Zomersessies. De organisatie loopt op wieltjes, de ticketverkoop loopt goed maar toch zullen ze zich gelukkig mogen prijzen als ze break-even draaien, zeker nu een verdubbeling van het aantal toeschouwers niet mogelijk is. “Het is spannend van weekend tot weekend.”

Een zomer lang komt het kruim van de Belgische muziekscène naar Dranouter. Een paar maanden geleden was een zomer zonder muziek een griezelig realistisch scenario, maar de organisatoren van het Festival Dranouter hebben snel geschakeld. Elk weekend van de zomervakantie brengen ze nu een minivariant van hun klassieke formule. Het programma voor augustus staat nu ook helemaal op punt, met onder meer Brihang, IBE, Ruben Block, Kadril en Frank Vander Linden.

De nieuwe maatregelen van de Veiligheidsraad brengt de werking niet in het gedrang. “We hadden er al niet meer op gerekend dat we qua publiek mochten verdubbelen in augustus”, weet woordvoerster Sofie Pauwels. “We hadden het overigens al in het begin ingecalculeerd, omdat we wisten dat het erg hypothetisch was. Er was de optie om een vijftigtal plaatsen extra vrij te maken, wat welkom zou geweest zijn, ook qua inkomsten. Maar we blijven dus op 400 personen qua publiek.”

Vanaf vanavond worden mondmaskers verplicht voor wie zich van zijn plaats aan tafel begeeft naar het toilet of de drank- en eetstandjes. Eenmaal aan tafel is dat niet nodig. “Dat hebben we gisterenavond beslist en brengen we nu al in voege. Ik denk ook wel dat de mensen begrip zullen hebben voor de situatie. Ik merk ook dat ze onze inspanningen wel appreciëren.”

Pluspunten

Want het moet gezegd: het is niet allemaal slecht nieuws. Doordat er elk weekend een optreden plaatsvindt, profiteren de lokale B&B’s en horeca ook van de situatie. Daarnaast boort het festival nieuwe mensen aan. “Er zijn de vertrouwde gezichten, maar ook zelfs mensen uit het Brusselse die naar hier afzakken en er een dagje in de streek van maken.” Nog een pluspunt: de sfeer onder de medewerkers. “Doorgaans is die samenwerking intensief geconcentreerd rond één weekend, nu verspreidt zich dat over de zomer. Zo leer je elkaar nog beter kennen en wordt de groep ook hechter.”

Aan veiligheidsmaatregelen én sfeer geen gebrek in Heuvelland. (Foto Facebook Festival Dranouter)
Aan veiligheidsmaatregelen én sfeer geen gebrek in Heuvelland. (Foto Facebook Festival Dranouter)

Om het festival te doen slagen, geeft iedereen het beste van zichzelf. “Zowel medewerkers, sponsors, partners, muzikanten en toeleveranciers doen wat water in de wijn, om te zorgen dat alles kan plaatsvinden. Daar zijn we heel dankbaar voor.”

En hoe zit het met het financieel plaatje tenslotte? “Laat ons zeggen dat het weinig zin heeft om na te denken hoe het zou kunnen geweest zijn. We moeten nu even op onze tanden bijten. We zijn tevreden hoe de ticketverkoop loopt, en als alles meewil, draaien we break-even. Maar er zijn nog te veel onzekere factoren. Zullen mensen afgeschrikt worden door de maatregelen (hoewel alles bijzonder veilig ingericht is op de Zomersessies, red.)? Wil het weer wat mee? Het is spannend werken, van weekend tot weekend. Maar we zijn blij dat we deze zomer toch iéts hebben.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.