Vader en zonen Derous uit Aartrijke zijn al 25 jaar muzikant bij Hoger Op

Tim, vader Danny en Tom Derous spelen al 25 jaar muziek bij fanfare Hoger Op. © foto BC
Bieke Cobbaert

Een simpel keyboardje van zijn zonen verleidde er Danny Derous 26 jaar geleden toe om lessen notenleer te volgen bij fanfare Hoger Op. Een jaar later troonde hij z’n toen tienjarige tweelingzonen Tim en Tom mee naar de muziekles. Vandaag spelen vader en zonen nog altijd met evenveel passie bij Hoger Op. “De fanfare is een bende vrienden. De optochten en repetities zijn leuk, de ‘nabespreking’ minstens even leuk!”

Danny (63) en Tim (36) wonen in Aartrijke, tweelingbroer Tom woont in Wijnendale. Zijn vrouw Liesbeth speelt trouwens ook bij Hoger Op en is secretaris van de fanfare. “Tim en Tom hadden destijds een klein keyboardje. We kenden eigenlijk niets van muziek, maar ‘t was wel een leuk stuk speelgoed. Zo leuk dat Luc Gryp me kon overtuigen om notenleer te volgen bij de fanfare. Een opleiding die de fanfare destijds nog zelf organiseerde. Een jaar nadien zijn Tim en Tom ook meegegaan naar de muziekles. Ze zaten toen in het derde leerjaar”, begint Danny. Het eerste instrument dat hij bespeelde was een klarinet. “Maar een jaar later ben ik overgeschakeld op de altsaxofoon, het instrument dat ik tot op vandaag nog altijd bespeel.”

‘t Klein Muziekstje

Tim en Tom volgden samen zeven jaar muziekles, eerst bij Hoger Op en later in de muziekschool van Torhout. “We zijn altijd bij Hoger Op blijven spelen en hebben ook een jaar of twee gespeeld bij de fanfare van Zarren”, vervolgt Tim. “Zowel Tom als ik zijn allebei begonnen op een bugel, een soort trompet. Later ben ik overgeschakeld op de tuba en Tom op de trompet.”

Tim en Tom maken ook deel uit van ‘t Klein Muziekstje, een streetband die vijftien jaar geleden ontstaan is uit Hoger Op. “We speelden wel eens bij elkaar thuis als het de een of de ander zijn verjaardag was. Zo is eigenlijk ons idee gegroeid om met ‘t Klein Muziekstje te beginnen. Ons eerste optreden was tijdens een volleybalwedstrijd in Zwevezele. Jaarlijks spelen we een achttal keer, zoals op de Bierfeesten in Torhout.”

25 jaar lang lid zijn van een vereniging, het is niet aan iedereen gegeven. “En wij zijn zeker nog niet van plan om te stoppen. Waarom zouden we ook? De optochten en de repetities zijn leuk, de ‘nabespreking’ achteraf is minstens even leuk”, lacht Danny. “Vroeger, toen we nog repeteerden in café De Zwaan, durfden we na de repetities wel langer blijven plakken dan nu. We hebben enkele jaren in speeloase De Wonderlamp gerepeteerd en sinds november 2018 is de kapel van het oc Cirkant onze nieuwe repeteerstek.”

Hoger Op is meer dan een vereniging muzikanten. “Het is een bende vrienden. En eigenlijk ook wel een beetje een familiegelegenheid. Haal er drie families uit en er blijven waarschijnlijk niet veel muzikanten meer over.”

Opvolging?

Of de opvolgers klaar staan, willen we nog weten. “Mijn oudste dochter Erinn volgt ook muziekles en speelt piano. Dus wie weet wat de toekomst brengt”, besluit Tim.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.