Uncle Wellington stelt tentoon in Pand.A

Jonas Bruyneel is sinds mei dit jaar de nieuwe Letterzetter van Kortrijk, maar tevens is hij muzikant bij Uncle Wellington. (Foto WDK)
Redactie KW

Op 6 augustus komt Uncle Wellington, de band rond de Kortrijkse Letterzetter Jonas Bruyneel, met de tentoonstelling ‘The faster I waltz, the better I jive’ en een bijhorend kunst- en literatuurmagazine, naar Pand.A in Kortrijk.

Het voorbije jaar werkte Uncle Wellington aan het album The faster I waltz, the better I jive met producer Filip Tanghe (bekend van Balthazar en Soldier’s Heart) en John Davis (bekend van Nick Cave en Gorillaz). Acht kunstenaars en zeven schrijvers maakten werk op basis van hun aankomende nieuwe plaat. “In afwachting lanceerde de band een oproep voor kunstenaars en schrijvers via Kunstwerkt, Creatief Schrijven en Jeugd & Poëzie. Bijna 200 artiesten zonden werk in op basis van de muziek”, duidt Letterzetter Jonas Bruyneel, die tevens gitarist en zanger is bij Uncle Wellington.

Tentoonstelling

Uit die inzendingen selecteerde een jury onder leiding van kunstenaar Toon Delanote en criticus Daan Rau zeven kunstwerken en zeven gedichten. Samen vormen die de gelijknamige tentoonstelling The faster I waltz, the better I jive. “Elk nummer van de band verwijst naar een klassiek of minder bekend literair werk. Beeldhouwwerk, schilderkunst, tekeningen en collages vullen samen met poëzie en proza het verhaal van de muziek aan. Hardnekkig trachten muzikanten in toon, ritme, melodie en eventueel teksten, een wereld op te roepen.”

Muziek is auditief maar wil beeldend zijn: via het gehoor een tastbare wereld oproepen die je ziet, voelt, ruikt en ervaart. De beelden die een muzikant in zijn hoofd heeft, zijn vaak niet dezelfde als degene die de luisteraar voor de geest haalt”, aldus Jonas.

“200 artiesten zonden werk in op basis van onze muziek”

Heel wat West-Vlaamse kunstenaars en schrijvers haalden de selectie: Pieter-Jan Martyn uit Avelgem, Tom Van Ryckeghem uit Wervik en de Kortrijkzanen Louis Libbrecht en Thomas Jacques. Louis maakt schilderijen gebaseerd op miniatuurmaquettes, meestal in blauwtinten. “Ik knutsel die zelf in elkaar en gebruik ze als decor voor de fictieve werelden van mijn schilderijen”, zegt Louis.

Nick Cave

“Als ik schrijf zet ik vaak hetzelfde nummer op, dat is meer om een mindset op te roepen”, verklapt Thomas. “Ik schreef een verhaal over Amsterdam. Toen ik daar rondliep was Nick Cave mijn soundtrack. Ik zette die op als ik schreef.”

Bovenop de tentoonstelling publiceert Uncle Wellington een eenmalig kunst- en literatuurmagazine. Een team journalisten en fotografen interviewde de kunstenaars en schrijvers over hun werk en passies. The faster I waltz, the better I jive-magazine, is vormgegeven door Toon Delanote. De tentoonstelling in Pand.A is nog te zien tot en met 13 augustus.

(Peter Van Herzeele)