Uitwijken trekt deze zomer een maand lang met een snuifje cultuur naar vijf Brugse buurten

De organisatoren van Uitwijken bij de aangekochte, oude brandweerwagen.© Davy Coghe
De organisatoren van Uitwijken bij de aangekochte, oude brandweerwagen.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het team van Uitwijken, dat gratis een snuifje laagdrempelige cultuur naar de Brugse wijken brengt, pakt deze zomer uit met een nieuwe formule. Om meer contact met de buurtbewoners te hebben, zal de karavaan een maand lang in vijf Brugse wijken aanwezig zijn.

De Brugse burgemeester Dirk De fauw kondigde de koerswijziging aan: “Corona noopte ons om te reflecteren over de formule en om de basiswaarden nog beter te vertalen. Uitwijken vertrekt vanuit drie belangrijke waarden: verbinding, openheid en kwaliteit. Voortaan zal dit projct twee formules combineren.”

“Enerzijds zal de Uitwijkenkaravaan op drie momenten in het jaar in diverse Brugse buurten neerstrijken met een cultuurpikuur – één voorstelling. Anderzijds zal Uitwijken een maand lang in vijf buurten aanwezig zijn, om de lokale betrokkenheid te vergroten en in de diepte te kunnen werken.”

Kansarmoede-toets

De keuze van de vijf Brugse buurten is gebeurd op basis van de kansarmoede-toets, de lokale werkingen, de diversiteitscijfers en de spreiding over het stedelijk gebied. Het gaat om de Hermitagewijk in Sint-Andries, het speelplein in Male, het Rustenburgpark in Sint-Pieters, de visserswijk in Zeebrugge en de Veeweide in Sint-Michiels.

Speciaal voor het project werd een oude brandweerwagen aangekocht en omgetuned tot een bureau. Want wegens corona zullen de buurtbewoners hun gratis tickets wel op voorhand moeten reseveren. In mei worden er maximaal slechts 50 toeschouwers per voorstelling of activiteit toegelaten.

Uitwijken trapt af van 10 tot 30 mei op het grasplein op de hoek van de Langemolenstraat en de Molensteenstraat in Sint-Andries. Met onder meer circusacts, een filmvoorstelling, workshops, concerten van Kolonel Djafaar en T.U.U.B. “Maar ook met schoolvoorstellingen, want we willen de scholen in de buurt betrekken in onze nieuwe formule”, zegt Marec van het Uitwijkenteam.

Van 7 tot 27 juni is uitwijken in Male te gast.

Info: www.uitwijken.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.