Twee debutanten in billenkletser van ‘t Aerseels Volkstoneel

David Spiesschaert en Liesbet Verlinden zijn klaar voor hun debuut. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Zij kreeg de toneelmicrobe van de papa mee, hij heeft dan weer een mama die van het podium houdt. Beiden debuteren bij ‘t Aerseels Volkstoneel met een sprekende rol in de knotsgekke klucht ‘Ze zijn zulder zeker zot?’. We stellen het toffe duo graag voor: Liesbet Verlinden en David Spiesschaert. De ene is agente, de andere moordenaar. Of omgekeerd? Je kan het binnenkort zelf gaan bekijken.

Net voor een repetitie druppelen de acteurs van ‘t Aerseels Volkstoneel goedlachs binnen in de kelder van het ontmoetingscentrum. Zoals bij elk volkstoneel gaat het er ook hier heel gemoedelijk aan toe. Met een kwinkslag rechts, een dolle grap links. Ook regisseur Johan De Craemer zorgt ervoor dat de groep goed aan elkaar hangt en zich stilaan klaarstoomt voor de klucht ‘Ze zijn zulder zeker zot?’, die op zaterdag 10 maart in première gaat.

De appel en de boom

Met een toneelbeest als Danny Verlinden als papa viel de spreekwoordelijke appel niet ver van de boom. “Uiteraard ging ik zoals mijn broers regelmatig naar toneel gaan kijken”, lacht Liesbet Verlinden. Maar ook tante Caroline Vande Wege stimuleerde Liesbet om haar eerste stappen in het toneel te zetten. “Onder meer bij Planchée Kanegem, dat afwisselend met het toneel in Aarsele speelt. Ik ging ook vaak mee met papa toen hij elders regisseur was. Je merkt dan dat er heel wat tijd in toneelspelen kruipt. Ik wilde ook wel graag acteren. Ik hou van ambiance en leute maken.”

Privé

Liesbet (24) is de dochter van Danny Verlinden en Dorine Vande Wege. Ze heeft nog een oudere broer Andries en een jongere broer Lander. Ze woont bij haar ouders in Kanegem.

Opleiding

Na haar studies handel aan Regina Pacis studeert ze een bachelor marketing in Gent.

Vrije tijd

Ze is actief lid van het Chiro-gewest en verzorgt de publiciteitswerving voor Radio Oost West. Tijd voor veel andere hobby’s is er op vandaag niet.

Voor David Spiesschaert was mama Marleen Lambert, die nog toneel heeft gespeeld, het grote voorbeeld. “Ik kwam al regelmatig naar toneel kijken”, zegt David. “Ik speel ook volleybal bij de KWB Aarsele en Danny Vandekerckhove vroeg of ik geen zin had om te starten. Ik had het altijd wel eens willen proberen, maar het kwam er nog niet van. Ik heb nu de smaak te pakken”, zegt David, die onmiddellijk de niet onbelangrijke rol van moordenaarkreeg. “Ik ben nochtans zacht van karakter”, lacht de debutant. “De tekst leren viel mee. Ik repeteerde die met mijn partner. Het bewegen en het positiespel lag iets minder voor de hand, maar met goede regieaanwijzingen lukt dat wel. Ja hoor, ik wil de volgende keer weer graag meespelen. Ik merk dat ook mijn dochter interesse heeft. Je moet wel de focus houden en heel geconcentreerd zijn.”

Privé

David (37) woont samen met Petra Van Loo. Het koppel, dat in Aarsele woont, heeft twee kinderen: Zoë en Lander.

Opleiding en loopbaan

Na zijn middelbare studies secretariaat-moderne talen studeerde David voor verzorgende. Hij werkt deeltijds als receptionist in de beschutte werkplaats Demival in Deinze en deeltijds als IT’er bij Into Its in Izegem. Ook in bijberoep is hij IT’er.

Vrije tijd

Sinds een aantal jaren rijdt hij motorcross in de MCLB-competitie. David speelt ook volleybal bij de KWB.

“Tante Caroline overhaalde mij voor deze eerste, sprekende rol”, vult Liesbet aan. “Ik heb er thuis even over gepraat en kreeg onmiddellijk de volle steun. Ik speel een flik, een vieze flik. Ik kon er mij wel in inleven. Het is vooral belangrijk om – zelfs als je gestresseerd bent – duidelijk en rustig te spreken. We zijn in een heel goede groep terechtgekomen. David en ik hebben nooit het gevoel gehad dat we nieuwkomers zijn. Het is een heel toffe groep om mee te werken. Ja, ook voor mij smaakt dit avontuur naar meer. We zien wel wat er de komende maanden en jaren nog op ons afkomt.”

Nooit overacting

“Toneelspelen is geestig”, zegt Liesbet nog. “Zowel David als ik entertainen graag de mensen. Dat is een van de redenen waarom we het zo graag doen. Vroeger kreeg ik ook raad van mijn vader, achteraf dan. Nee, nooit kritiek. Altijd positief en opbouwend. Dat je zo neutraal mogelijk moet spreken. Als je nu op tv naar soaps kijkt, let je meer op details. Die moeten kloppen. Opletten met trouwringen en zo”, lacht Liesbet. “Het is een geestige uitlaatklep”, vat David samen. “Mijn moeder gaf me ook goede raad mee: je moet spelen aan 120 procent. Je mag wat overdrijven, maar doe nooit aan overacting. En vooral: oefening baart kunst.”

“Als je nu op tv naar soaps kijkt, let je meer op details. Die moeten kloppen”

Voor David is toneelspelen echter niet te vergelijken met zijn andere, grote hobby: motorcross. “Vroeger ging ik regelmatig met mijn vader zaliger naar wedstrijden kijken. Daarna liet ik die interesse even los, maar die kwam weer aan de oppervlakte door met vrienden naar crossen te gaan. Je begint meer en meer te supporteren, maar op zekere dag wil je het ook zelf eens doen.”

Niet meer gedubbeld

David reed eerst bij de kleinere pitbikes, nu in een nieuwelingenklasse waar hij deelneemt aan de MCLB-competitie, die begin maart weer van start gaat. “Ik doe het puur voor mijn plezier. We rijden competitie op crosscircuits in West- en Oost-Vlaanderen. Gelukkig houden ook mijn vrouw en de kinderen van de motorcross. We maken er meestal een weekend van. De verwachtingen en ambities zijn niet al te hoog. Ik eindig meestal in de laatste drie. Ik hoop vooral dit jaar om niet meer gedubbeld te worden. Dat zou al een prestatie zijn.”

Praktisch

De klucht ‘Ze zijn zulder zeker zot?’ is van de hand van de schrijver Raymond Cogen, die deze billenkletser in de Gentse volkstaal schreef. Het verhaal: de toneelvereniging zit volop in de laatste repetities voor ‘De Moord in het Hospitaal’. De laatste scène, en de moeilijkste, speelt zich af op en rond een ziekenhuisbed. Alles wat fout kan lopen, loopt uiteraard fout. Met dokters, politieagenten, verpleegkundig personeel, zieken… Het zorgt voor de meest uiteenlopende en dolkomische taferelen.

‘t Aerseels Volkstoneel wordt geregisseerd door Johan De Craemer. Speeldata: zaterdag 10 en 17 maart om 20 uur, vrijdag 16 maart om 20 uur en zondag 11 maart om 15 uur. De toegangsprijs bedraagt 8 euro. Kaarten via aerseelsvolkstoneel@gmail.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten