Torhoutse misdaadauteur Hilde Vandermeeren brengt eind mei haar nieuw boek uit

Hilde Vandermeeren. (Foto JS)
Johan Sabbe

Eind mei verschijnt de zesde thriller van Hilde Vandermeeren, de succesvolle Torhoutse misdaadauteur. Hij heet ‘Pas op voor de buren’ en belooft een pageturner te worden. Met haar vorige boek ‘Schemerzone’ won Hilde vijf maanden geleden de Hercule Poirotprijs, een onderscheiding die kan tellen.

Hilde (47) woont met haar gezin in de Koddaardstraat op de wijk De Goede Herder. Eerst heeft ze meer dan veertig kinder- en jeugdboeken geschreven, maar ruim vijf jaar geleden veranderde ze het geweer van schouder en schakelde op thrillers over. Haar eerste dateert van 2013.

Intussen mag ze gerust de koningin van de Vlaamse misdaadliteratuur genoemd worden. Haar thrillers worden gepubliceerd bij de uitgeverij Q. Los daarvan verschijnt er het komende najaar een misdaadboek in samenwerking met topadvocaat Walter Damen. Daarvoor heeft ze een overeenkomst ondertekend met de uitgeverij Van Halewyck. “Samenwerken met de bekende Walter Damen wordt heel bijzonder”, aldus Hilde.

Capgras-syndroom

De nieuwe thriller Pas op voor de buren gaat over een straat met vier huizen en… vijf geheimen. Het hoofdpersonage Ruth is een thrillerauteur die onder een pseudoniem schrijft. Dat is echter niet haar enige geheim. Ze verzwijgt een gruwelijke gebeurtenis uit haar verleden en dit zowel voor haar vriend Matthew als voor haar omgeving. Haar moeder heeft haar op het hart gedrukt dat je de buren nooit mag vertrouwen… Plots gebeuren er vreemde dingen in haar omgeving en wordt ze geconfronteerd met haar grootste angst: dat ze even geestesziek is als haar moeder, bij wie de ziekte fatale gevolgen had.

“Ik laat in het boek een zeldzame psychische stoornis aan bod komen”, aldus de auteur. “Met name het Syndroom van Capgras, genoemd naar de Franse psychiater Joseph Capgras, die in 1950 overleden is. Wie aan die stoornis lijdt, is ervan overtuigd dat zijn partner, een familielid of een bekende vervangen werd door een persoon met hetzelfde uiterlijk en gedrag – een dubbelganger dus. Die wanen kunnen zich uitbreiden naar huisdieren, voorwerpen en gebouwen, wat niet evident is.”

Pas op voor de buren verschijnt op dinsdag 29 mei. Van de voorganger Schemerzone werden er meer dan 10.000 exemplaren verkocht, wat uitzonderlijk veel is voor een boek in de Nederlandse taal. Of het met de nieuwe thriller ook zo’n vaart zal lopen, valt af te wachten. Al hoopt Hilde uiteraard van wel.

Pas op voor de buren, uitgeverij Q, 304 pag., 20,99 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.