Torhoutse cartoonist O-Sekoer wint hoofdprijs in Portugal

Luc Descheemaeker met zijn trofee bij zijn bekroonde cartoon in Portugal. © Foto JS
Johan Sabbe

Luc Descheemaeker, alias cartoonist O-Sekoer, is niet bepaald een fan van Donald Trump, al zou hij de man dankbaar moeten zijn. Als onderwerp van zijn cartoons heeft de Amerikaanse president de 62-jarige Torhoutenaar namelijk al ettelijke prijzen opgeleverd. Zopas won Luc met een Trump-tekening de eerste prijs in een wedstrijd in Portugal.

Vorige zaterdag werden de prijzen van de dertiende World Press Cartoon in het Portugese Caldas da Rainha uitgereikt. Caldas da Rainha is een kleine badstad tussen Lissabon en Porto. Luc wist dat hij tot de genomineerden behoorde en was aanwezig op de awardceremonie met stand-up, theater en muziek. Tot zijn vreugde hoorde hij hoe zijn Trump-selfish de First Prize wegkaapte in de categorie Caricature, goed voor een trofee en 3.000 euro cash.

De Trump-selfish is een karikatuur die de president als een diepzeehengelvis voorstelt (ook wel eens lantaarnhengelvis genoemd), waarbij aan het uiteinde van de hengel het lichtorgaan vervangen is door een smartphone. Die unieke hengelvissen bestaan dus effectief!

Luc vindt Trump walgelijk, egoïstisch en zelfingenomen, wat in het Engels… selfish heet. Ideaal om de Amerikaanse twitteraar voor te stellen als een dikke vis die onder water een selfie neemt.

Fratsen van idioot

“Van de tekeningen wordt in Caldas da Rainha verwacht dat ze in een krant of op een nieuwssite gepubliceerd zijn”, aldus Luc. “De Trump-karikatuur verscheen vorig jaar in mei op de Deense site van het dagblad Jyllands-Posten. Het was pas de eerste keer dat de Portugese organisatoren ook online cartoons toelieten.”

“Mijn verblijf in Portugal groeide uit tot een fantastische ervaring. Ik heb van de vele lovende reacties genoten, ook nadien op Facebook. Alleen mijn goeie vriend Donald Trump gaf geen krimp. Maar dankzij de fratsen van deze idioot won ik de voorbije twee jaar toch al vijf internationale awards.”

(JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.