Torhoutse cartoonist O-Sekoer exposeert op eigen bodem

Luc Descheemaeker, alias cartoonist O-Sekoer, heeft aan ‘out of the box’ denken nog nooit gebrek gehad. Maar van vrijdag 30 november tot en met zaterdag 22 december zweert hij bij ‘in the box’. Dan exposeert hij onder die noemer in het cultuurcentrum de Brouckere: enerzijds prachtige miniatuurtjes in plastic boxen en anderzijds zijn Trump-wall.

Luc Descheemaeker bij zijn Trump-wall in het cc de Brouckere. © Foto JS

Die Trump-wall bestaat uit tien cartoons, op groot formaat afgedrukt op aluminium dibond-platen. Spotprenten waarin de Amerikaanse president Trump, niet direct het idool van O-Sekoer, door de Torhoutse cartoonist te kakken wordt gezet. “Dit is maar een kleine selectie uit de zowat tweehonderd cartoons die ik sinds Trumps verkiezing over hem gemaakt heb”, aldus Luc (63).

“Ik begin de ochtend met het lezen van het belangrijkste nieuws op de websites van CNN en de BBC. Dit brengt me automatisch bij de wereldactualiteit. Ik vind er de nodige inspiratie om elke dag een cartoon op de sociale media te plaatsen. Facebook, Twitter en Instagram zijn mijn virtuele cartoonmuseum geworden. Trump is mijn favoriete onderwerp. Die man doet er alles aan om de wereld te verblijden met zijn blunders en straffe uitspraken.”

Al 277 prijzen behaald

Luc is net terug uit Adana, een stad in het zuiden van Turkije, op zo’n 130 km van de Syrische grens. Daar had voor de derde keer een cartoonfestival plaats, waarnaar hij als eregast was uitgenodigd. “Ik werd gevraagd om enkele van mijn werken te bezorgen en daaruit maakten de Turkse organisatoren een selectie voor een lokale tentoonstelling. Intussen heb ik welgeteld 277 prijzen op mijn palmares als cartoonist. Er zijn er dit jaar weer een vijftiental bijgekomen. Met die snelheid zou ik in 2020 het nummer 300 moeten kunnen binnenhalen. Ik heb er alvast goede hoop op.”

De tentoonstelling in het cc de Brouckere is in de genoemde periode elke dag vrij toegankelijk, behalve op zon- en feestdagen. Een vernissage is er niet. De uitnodiging om te exposeren, ging uit van het cultuurcentrum.

“De prille aanleiding situeerde zich twee jaar geleden”, aldus Luc. “Toen ontwierp ik voor de stedelijke cultuurprijzen 2016 de trofeeën. Het succes van die gepersonaliseerde kijkboxen met miniatuurtaferelen zou de voorzet betekenen voor mijn huidige expositie. Ik toon een twintigtal kijkboxen: driedimensionale scènes met kleine personages, gesitueerd in een bijzondere, maar passende omgeving. De cartoon is nooit ver weg. De verrassing en de humor zijn een wezenlijk onderdeel van wat ik telkens een klein theaterstukje zou durven te noemen.”

Trump wordt geveild

Tijdens de uitreiking van de cultuurprijzen 2018 op vrijdagavond 14 december – in een regie van Luc – wordt een van zijn Trump-cartoons per Amerikaans opbod geveild ten voordele van Banglabari, het huizenbouwproject in Bangladesh, waar hij al jaren zijn schouders onder zet. “De te veilen cartoon heb ik naar aanleiding van de stunt van Banksy tijdens de veiling in het Londense Sotheby’s gemaakt. Het is een Trump-satire geworden: de schreeuwende kop van de president wordt versnipperd en hangt onder het kader aan flarden.”

“Ik hoop van de uitreiking van de cultuurprijzen weer een leuk evenement te kunnen maken, net als twee jaar geleden. Ik krijg daarvoor de volle medewerking van Jonas Roelens en Kristof Lataire, die de avond op een clowneske manier aan elkaar zullen praten. De toegangskaarten zijn gratis aan de balie van het cc verkrijgbaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.