Torhouts vocaal meisjesensemble Eufonia organiseert concert

De zingende meisjes van het vocaal ensemble Eufonia met op de onderste traptrede dirignete Els Bode. © Foto JS
Johan Sabbe

Eufonia zingt op zondag 25 maart om 16 uur in de kapel van het Oud-hospitaal Ten Walle in de Bruggestraat het concert ‘Love & Folk’. De zangeressen en dirigente Els Bode, die met Eufonia tijdens de voorbije editie van Stemvork mochten optreden, hopen op veel volk.

Eufonia bestaat momenteel uit de sopranen Goele Oosthuyse, Katrien Zutterman, Lore Huyghe, Anaïs Warmoes en Fien Decuypere, de mezzo-sopranen Lise Gyssels, Jana De Muelenaere, Sylke Vanrietvelde, Renée Lescroart en Charlotte Vereecke en de alten Justine Gyssels, Heleen Devlieger, Lies Canniere, Lobke Lagae, Karen Fiems en Ine Debruyne. Ze worden muzikaal in goede banen geleid door dirigente Els Bode.

Tijdens het concert Love & Folk laat Eufonia zich als a-capellagezelschap voor de gelegenheid instrumentaal begeleiden door Martijn Devos en Harold Debusschere. Tijdens het optreden serveert de groep een mix van folk- en liefdesliedjes van vroeger en nu. Er wordt momenteel hard gerepeteerd om het publiek het allerbeste niveau te bieden. De toegangskaarten kosten 10 euro, maar studenten en kinderen hoeven maar 7 euro te betalen. De tickets kunnen besteld worden via eufonia.torhout@gmail.com. Het Oud-hospitaal Ten Walle, waarin zich zoals bekend de Kunstacademie bevindt, is de gedroomde locatie voor een sfeervol concert.

Ontstaan in april 2000

Eufonie betekent welluidendheid en dus is de naam Eufonia een vlag die de lading dekt. Eufonia is in april 2000 ontstaan uit het kinder- en jeugdkoor Con Spirito, dat net als het meisjesensemble door Jos Decloedt geleid werd. Toen bracht Jos voor het opluisteren van een huwelijksjubileum een ad-hocgroepje van negen jonge zangeressen bijeen. Met succes, want in korte tijd groeide het groepje uit tot een volwaardig meisjesensemble. Na concerten in Torhout, Kortrijk, Antwerpen en Brussel en na enkele leuke koorreizen in Duitsland en Italië vierde Eufonia in 2010 zijn tiende verjaardag met een optreden in het cultuurcentrum de Brouckere. Jos waakte erover dat het niveau hoog bleef. In 2008 bereikte Eufonia de halve finale van de prestigieuze wedstrijd Koor van het Jaar en veroverde de tweede plaats in de publieksprijs van de radiozender Klara. In 2009 kreeg het ensemble bovendien de Staf Polletprijs en won het na lovende kritieken de eerste prijs in het Korenfestival van Kontich.

Jos besloot in het najaar van 2011 afscheid te nemen van zijn troetelkind. Op dat moment zette zijn vrouw Ann Crevits eveneens een punt achter het voorzitterschap van het vocaal ensemble. Els Bode is sindsdien de dirigente.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.