Toneelgroep Klavertje 4 uit Markegem brengt nieuw stuk: “Familiegevoel is ons succes”

Toneelgroep Klavertje 4 uit Markegem pakt in oktober en november uit met twaalf voorstellingen van de komedie ‘Van harte gecondoleerd’. Wie er nog bij wil zijn, moet zoals gewoonlijk snel tickets bestellen. Het wordt voor Koen Beke zijn tweede opvoering als voorzitter.

Achteraan herkennen we v.l.n.r. Anita Comyn, Johan Verbeure, Stijn Mannens, Antoon Minjauw, Ria Demeulemeester, Annelies Verbeure, Manu De Clercq en Rita Haerynck. Vooraan zien we v.l.n.r. Martine Vermeulen, Lieve Minjauw, Jeroen De Clercq, Charline Van der Meulen en Koen Beke. © BB

Koen Beke volgde wijlen Noël Deneve op, die jarenlang het roer in handen had. “In de beginjaren was wijlen Ivan Vanveerdeghem voorzitter, daarna Antoon Minjauw en vervolgens Ria Demeulemeester”, vertelt Koen. “Het bestuur bestaat uit vijf leden en er zijn een 14-tal acteurs. We spelen al jaren met vaste acteurs en af en toe komt er eens een nieuw gezicht bij. Dit jaar verwelkomen we Jeroen Declercq en Charline Vandermeulen.”

Waarvoor ben jij als voorzitter verantwoordelijk?

Koen Beke: “Naast de vergaderingen voorzitten ben ik verantwoordelijk voor de kaartenverkoop en ga ik elk jaar op zoek naar een passend toneelstuk. Ik reis daarvoor van dorp naar dorp om uitvoeringen te bezichtigen en op die manier een toneelstuk te ontdekken dat bij onze groep hoort. Ik zoek naar goede verhalen met humor en voel ondertussen wel aan of de bijhorende rollenverdeling bij onze groep past. We spelen meestal komedies, soms ook een tragikomedie, dat zijn opvoeringen met een lach en een traan. Enkele jaren geleden speelden we de tragikomedie Per ongeluk en het beviel ons publiek wel. Persoonlijk speel ik die tragikomedies eigenlijk het liefst. Ondertussen is het dit jaar al de 38ste voorstelling van Klavertje 4. De eerste voorstelling was in 1978 met het stuk Trouwen of betalen in een regie van Willy Deneve en dit jaar pakken we uit met de voorstelling Van harte gecondoleerd van auteur Jack Staal in een regie van Anita Comyn.”

De komische rol wordt al jaren vertolkt door Antoon Minjauw die daarin echt een krak is

Vanwaar komt jouw passie voor toneelspelen?

“Die heb ik ongetwijfeld geërfd van mijn vader wijlen Frans Beke, die een gepassioneerd acteur was. Als jonge kerel acteerde hij bij de Kallegasten in Sint-Baafs-Vijve en op latere leeftijd vertolkte hij steevast de hoofdrollen bij de toneelvereniging Het Veldbloempje in Dentergem. Ik zette bij Het Veldbloempje trouwens mijn eerste stappen op de scène als 16-jarige, samen met mijn vader. Later stapte ik op vraag van Ria Demeulemeester over naar de Markegemse toneelvereniging. Ik moet toegeven dat ik graag op een podium sta, geniet van het applaus, van de mensen te plezieren en van het samenhorigheidsgevoel om in groep iets moois te verwezenlijken.”

Wat ligt er aan de basis van jullie grote successen?

“Ik denk de vaste kern van acteurs. Dat geeft een familiair gevoel en tevens een gevoel van herkenning. En de mensen komen om eens goed te lachen. De komische rol wordt al jaren vertolkt door Antoon Minjauw die daarin echt een krak is. Veel mensen komen om hem aan het werk te zien. De andere acteurs fungeren vaak als aangever. We hebben een trouw publiek en jaar na jaar zijn de twaalf voorstellingen uitverkocht. De vriendschap en samenhorigheid van de voltallige toneelvereniging kan ons publiek zeker ook waarderen. We hebben een groep acteurs, bestuursleden, decorbouwers, souffleur, regisseur en losse medewerkers, waarbij iedereen even belangrijk is. We hebben toeschouwers van de kust, de westhoek, Oost-Vlaanderen en natuurlijk ook uit Dentergem en omstreken. De waardering die wij van het publiek ervaren, is voor ons de drive om te kunnen doen wat we doen.”

Wat is jouw mooiste en droevigste ervaring uit je toneelcarrière?

“In 2010 lag mijn vader op sterven tijdens de voorstellingen. Dat was best een harde dobber om dan op het podium te staan. Ik overwoog of ik wel zou meedoen, maar ik acteerde met tranen in mijn ogen en mijn gedachten bij mijn stervende vader. Hij zou het trouwens niet anders gewild hebben. Het mooiste moment was voor mij vorig jaar. Toen onze dochter ziek werd, zagen mijn vrouw en ik het niet zitten om toneel te spelen. De rest van het bestuur besliste toen eensgezind om geen voorstelling te geven en organiseerde met succes een benefiet voor het Kinderkankerfonds. Ik blijf ze daar eeuwig dankbaar voor, omdat dit mij een enorm gevoel van steun gaf.”

De voorstellingen vinden plaats in de concertzaal Pax, Brouwerijstraat 1E in Markegem. De deuren open een uur voor aanvang. Toegang aan 8 euro via www.klavertje4markegem.be, info@klavertje4markegem.be of 0494 71 39 67. Enkel nog kaarten voor vrijdag 25 oktober, donderdag 31 oktober, woensdag 6 november, vrijdag 8 november en maandag 11 november.

(Kurt Beke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.