Toneel Kunst & Vreugd in Hooglede is niet voor zuurpruimen

Kunst & Vreugd Hooglede brengen dit weekend de première van het stuk ‘Meiskes en jongens’. In totaal wordt dit stuk vol humor en tragiek vier keer gebracht in De Gulden Zonne. Heel wat jeugdig talent krijgt de kans om zich letterlijk en figuurlijk in de kijker te spelen.

(Foto JT)

“‘Meiskes en jongens’ is een productie van de Gentse theatermaker Arne Sierens”, opent Filiep Delannoy. “Hij neemt ons mee naar het domein van de rijke textielfamilie De Clercq. Zo’n familie waar vooral de schijn heilig is. Vader Philip en moeder Tilly leven al jaren naast mekaar en met hun oudste zoon Anthonieken gaat het ook de verkeerde kant op. Zijn broer Gregory en beste vriend Bertrand hebben allebei tweede zit. Ze proberen op een bloedhete augustusnamiddag wat te studeren aan het privézwembad van de familie. Het lukt de jongens al helemaal niet meer om zich te concentreren wanneer twee meiskes die ze kennen van het uitgaan ‘komen zwemmen’. Een van hen is Tania. Haar komst schudt iedereen wakker en laat frustraties, onvrede en hunkering naar aandacht naar boven borrelen. Het is een stuk over jongens en meiskes met grote manieren en kleine kantjes. De grenzen van humor en tragiek worden opgezocht. Een voorstelling die niet geschikt is voor zuurpruimen of tere zieltjes.”

Regisseur van dit alles is Matthias Sabbe (34) uit Lendelede. Hij speelde zelf ooit al bij Kunst en Vreugd in ‘De broers Geboers,’ toevallig ook een stuk Arne Sierens. “Ik speel eigenlijk zowat overal”, vertelt Matthias. “Ook op vlak van regisseren heb ik al een aantal toneelgroepen onder mijn hoede gehad. Zo regisseerde ik mijn eigen toneelgroep Kohané in Lendelede en Die Ghesellen in Deerlijk. Momenteel ben ik ook bezig met Theater Platteau in Izegem, de première is voorzien voor maart 2019. Ik kreeg zelf de vraag van Kunst & Vreugd om dit stuk te regisseren en ik heb geen moment getwijfeld. Het is een stuk dat vraagt om met jong volk te werken. Dat is een hele uitdaging maar als jongere moet je de kans krijgen om te groeien. Met enkel kleine rolletjes kun je onvoldoende ervaring opdoen.”

Het stuk zelf omschrijft Matthias als een tragikomedie: “De omstandigheden zijn eigenlijk zo schrijnend dat het om te lachen is. Het zijn allemaal personages met een grote tragiek in. Meestal schrijft Arne Sierens over arme en marginale gezinnen maar dit keer gaat het over een rijke familie. Eind augustus zijn we vol goede moed gestart met repeteren. Op zaterdag 24 november brengen we onze voorstelling voor de eerste keer.”

Tickets voor de voorstelling kosten 10 euro en kunnen besteld worden bij Frans Demuynck via 051 25 25 94 of via toneelkunstenvreugd@gmail.com. Overschrijven kan ook via BE38 7460 1130 2972. De voorstellingen worden gespeeld op zaterdag 24 november, woensdag 28 november en zaterdag 1 december telkens om 20 uur. Op zondag 2 december start de voorstelling om 18 uur. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.