Tom Durie stelt zijn eerste jeugdboek SAM voor: “Er zijn al plannen voor een musical”

Redactie KW

Regisseur Tom Durie stelde in de stadsbib zijn eerste boek voor. SAM is gebaseerd op een theaterstuk dat hij schreef voor het Diksmuidse jeugdtheater De Toverlantaarn. Het verhaal over een gepeste tiener is brandend actueel en leest als een spannende thriller.

Tom Durie is huisregisseur en bezieler van jeugdtheater De Toverlantaarn. Zijn verhaal SAM werd voor het eerst door De Toverlantaarn in 2013 opgevoerd en was sindsdien op verschillende podia in Vlaanderen te zien. Sam, een sympathieke derdejaarsleerling, komt halverwege september in een nieuwe school terecht. Het Willemslyceum lijkt een perfect normale school, maar de jongen ziet al snel dat die perfectie maar een dun vernislaagje is. De school wordt niet door de directie of de leerkrachten gerund, maar door enkele leerlingen. Jonas en Kasper voeren er met enkele trouwe volgelingen een waar schrikbewind, gaande van kleine plagerijen tot afpersing, geweld en pesterijen. Jonas’ moeder, die er directrice is, houdt hen de hand boven het hoofd. Sam probeert zich zoveel mogelijk afzijdig te houden, maar wanneer hij op een avond een leerling met een stukgestoken fietsband helpt, jaagt hij de hele club tegen zich in het harnas. Sam wordt meegesleurd in een meedogenloos spel met verregaande gevolgen.

Bucketlist

Tom Durie speelde al enkele jaren met het idee om de theaterversie te bewerken tot een boek. “Het was een van de vele items op mijn – volgens mijn vrouw – veel te lange bucketlist, en het is er eindelijk van gekomen”, lacht Tom. “Ik heb al heel wat toneelstukken, bewerkingen en origineel werk voor jongeren geschreven. In 2012 begon ik aan de theatertekst SAM, geïnspireerd door een bericht over een moordpartij in een Amerikaanse school, waarbij een leerling enkele medestudenten had doodgeschoten. Ik koppelde dit aan de pestproblematiek in ons onderwijs. Als leerkracht sta ik er ook middenin. Maar stel je eens voor dat een leerling zodanig gepest wordt, dat hij als enige uitweg ziet zijn pestkoppen dood te schieten. Het verhaal van SAM was geboren.”

Spannende thriller

De auteur werkte een negental maanden aan zijn boek. Met het manuscript klopte hij aan bij verschillende uitgeverijen. “Al snel kwam er reactie van Uitgeverij C. de Vries-Brouwers, die het verhaal graag wilde publiceren. In het boek is de grote verhaallijn behouden gebleven, wel komen er enkele nieuwe personages op de proppen, onder wie rechercheur Govaerts, die het onderzoek leidt. Ook Sams moeder en zijn autistische broertje Simon worden in het boek beter uitgewerkt en het verhaalperspectief is veranderd. Het verhaal leest als een spannende thriller. De lezer gaat eigenlijk samen met rechercheur Govaerts op zoek naar wat er precies in het Willemslyceum gebeurd is.”

Dank aan uitgever

Tijdens de voorstelling brachten enkele leerlingen van ‘t Saam campus Aloysius, die het toneelstuk vorig jaar in cc Kruispunt hebben uitgevoerd, drie korte fragmenten. Nadien konden de aanwezigen hun aangekochte exemplaar laten signeren door de auteur. “Ik wil eerst en vooral mijn uitgever bedanken voor het vertrouwen. Het is niet eenvoudig om als onbekende nieuwkomer een plaatsje te veroveren op de jeugdboekenmarkt.”

Musicalplannen

“Ik ben verheugd dat de uitgeverij mijn boek heeft genomineerd voor de Lavki-prijs voor het beste Vlaamse jeugdboek van 2020. Bovendien zijn er voorzichtige plannen om van SAM een musical te maken. Toekomstmuziek, maar het zijn voor mij best spannende tijden. Mijn dank gaat ook uit naar mijn ouders, die mij van jongs af aan de liefde voor de literatuur hebben meegegeven”, besluit Tom Durie. (KLD)

Info: SAM telt 184 pagina’s, kost 17,50 euro en is te koop bij Standaard Boekhandel of via www.tomdurie.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.