Tijl Uilenspiegel komt tot leven dankzij gratis app

Burgemeester Joachim Coens en initiatiefneemster Stefanie De Regel presenteerden woensdag het Walking Museum voor.© Davy Coghe
Burgemeester Joachim Coens en initiatiefneemster Stefanie De Regel presenteerden woensdag het Walking Museum voor.© Davy Coghe
Piet De Ville

Vanaf 5 juni kunnen bezoekers met behulp van een smartphone in Damme de 16de eeuwse literaire held Tijl Uilenspiegel tot leven zien komen tegen de achtergrond van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. “De app is gratis te downloaden”, zegt initiatiefneemster Stefanie De Regel van One Art Foundation.

Wie geboeid is door de legende van Tijl Uilenspiegel – de schelm die in de 16de eeuw Damme en omstreken onveilig maakte – en zich ook graag verdiept in de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude, kan dezer dagen best maar eens naar Damme afzakken. Daar kun je vanaf 5 juni een digitale interactieve expositie beleven waarbij Tijl en andere 16de eeuwse figuren tegen de achtergrond van drie schilderijen van Bruegel tot leven komen. Het gaat om een initiatief van Stefanie De Regel van One Art Foundation in samenwerking met Stad Damme.

“Je scant met je smartphone de schilderijen en je krijgt een schat aan animaties en informatie”

“Het initiatief hier in Damme maakt deel uit van ons Walking Museum-concept waarbij alles draait rond dynamische en historische wandelingen in de open lucht. We laten beroemde werken van Vlaamse Meesters vrij op wandeltocht buiten de muren van het museum”, vertelt Stefanie De Regel. “Hier in Damme leek het ons aangewezen om te werken rond de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude en daar de historische figuur van Tijl Uilenspiegel aan toe te voegen.”

Geen onlogische keuze gezien schrijver Charles De Coster in zijn 19de eeuwse roman Tijl Uilenspiegel in Damme situeerde, waar hij in de 16de eeuw meer dan eens in conflict ging met de Spaanse bezetter en andere autoriteiten. Heel wat beeltenissen en namen van horeca- en handelszaken verwijzen ook nog naar deze figuur of zijn kompanen, zoals het restaurant en het pleziervaartuig Lamme Goedzak.

Gratis app

“We hebben dus een moderne IT-tool ontwikkeld die iedereen in staat stelt de schilderijen – die opgesteld staan bij Huyse de Grote Sterre, in de Burgstraat en aan het kerkplein – op een nieuwe manier te ontdekken”, gaat Stefanie De Regel verder. “De afgebeelde personages komen tot leven door middel van augmented reality . Je scant met je tablet of smartphone de verschillende taferelen op de schilderijen en je krijgt een schat aan animaties en informatie. De benodigde app is gratis te downloaden en biedt bovendien ook heel wat historische duiding en achtergrond over de gebouwen en monumenten.”

Stichting One Art Foundation deed voor de realisatie beroep op een crowdfunding en kon ook enkele commerciële partners aan zich binden. In Damme zelf wordt samengewerkt met lokale horecazaken en met het pleziervaartuig Lamme Goedzak.

Burgemeester Joachim Coens (CD&V+) toont zich bijzonder enthousiast over de nieuwe toeristisch-culturele attractie. “Zoals bekend trekt Damme volop de kaart van het onthaasten. Dat betekent ook duiken in het rijke erfgoed. Literair erfgoed rond Uilenspiegel inspireert ook vandaag nog. Het Walking Museum is zeker een mooie meerwaarde voor een bezoek aan onze stad.”

>> Meer info: www.walkingmuseum.info

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.