Tieltse zussen brengen een eerste cd uit met Triotique

Elke Elsen, Frauke Elsen en Margot Welleman vormen samen Triotique. Met 3D brengen ze hun eerste cd met nieuwe composities uit. © GF
Redactie KW

Frauke en Elke Elsen, twee zussen uit Tielt, kunnen binnenkort je huiskamer opfleuren. Niet live, maar wel via een cd die ze opnamen met hun kamermuziekensemble Triotique. De zussen lieten samen met hun collega-muzikante Margot Welleman muziek componeren speciaal voor hun bijzondere combinatie: fluit, hobo en piano. De cd met de titel 3D wordt op zondag 21 oktober om 11 uur voorgesteld in Theater Malpertuis in Tielt als seizoensopener van de kamermuziekconcerten Apero con Fuoco.

Triotique zag vijf jaar geleden het levenslicht, toen zussen Frauke en Elke Elsen en Margot Welleman de handen in elkaar sloegen om samen muziek te gaan maken. “We brengen met Triotique concerten waarbij we experimenteren met nieuwe concertvormen en zo een groot en breed publiek beroeren. We hebben Margot ontmoet in het conservatorium van Brussel”, leggen de zussen uit.

Het kamermuziekensemble heeft zich in haar vijfjarige bestaan al flink bewezen. Zo speelden ze concerten in België en Nederland en wonnen ze verschillende prijzen. Ze creëerden met actrice Abigail Abraham ook de kindervoorstelling ‘De Chinese Nachtegaal’, waarmee ze rondtoeren.

Sprong in het diepe

En nu is er dus hun eerste cd. “Het was Frauke die met het idee is gekomen om de cd te maken”, vertelt Elke. “Het is als jong kamermuziekensemble immers niet zo eenvoudig om je plaatsje in de wereld te veroveren.

“Een aantal componisten zal bij de cd-voorstelling aanwezig zijn. Dat maakt het spannend voor ons, maar ook voor hen”

“Tussen ons drieën klikt het echt wel”, gaat Frauke verder. “We klinken goed samen, dus we wilden verder met Triotique. Daarom zijn we voor de cd gegaan, maar het was een flinke sprong in het diepe. We wisten immers echt niet hoe we dit moesten aanpakken of betalen. Beetje bij beetje kreeg ons idee vorm.”

De zussen wilden samen met Margot iets creëren dat ook echt bij hun eigen identiteit als trio zou passen. “We hebben toen beslist om zelf aan componisten te vragen om iets voor onze bezetting te componeren, omdat het repertoire voor fluit, hobo en piano niet zo groot is. Daarnaast zijn we op zoek gegaan naar een passend thema. Na lang brainstormen viel de keuze uiteindelijk op 3D.”

Rode draad

“3D kan op veel dingen slaan”, legt Frauke uit. “Drie dames, drie instrumenten, maar ook drie dimensies. We hebben de componisten ons thema gegeven en elk heeft dat op zijn eigen manier uitgewerkt. Er is zelfs iemand die een werk schreef over de noot re, ook D genoemd in de muziekwereld. De composities zijn heel verscheiden geworden, maar hebben dus wel een rode draad.”

De muzikanten gingen ook op zoek naar een zaal die akoestisch goed zou klinken. “We wilden bovendien door de zaal muzikaal geïnspireerd worden. We vonden een locatie in Bever, waar de cd uiteindelijk is opgenomen.”

Vooraan zien we Frauke Elsen met daarachter Margot Welleman (links) en Elke Elsen.
Vooraan zien we Frauke Elsen met daarachter Margot Welleman (links) en Elke Elsen.© GF

Ook financieel is een cd maken geen eenvoudige klus. “Via crowdfunding hebben we de nodige centen bij elkaar gekregen. Je merkt op die manier wel dat je steun krijgt vanuit heel verschillende hoeken. Wie iets wil ondernemen, krijgt echt wel steun. Dat was een toffe ervaring. We hebben ook het geluk dat we begeleid worden door het label Etcetera, zodat we met een hele goede opnameleider konden werken. Etcetera zal de cd ook internationaal uitgeven.”

Uiteindelijk is Triotique ongeveer anderhalf jaar met de cd bezig geweest, van idee tot realisatie. “We zijn wel blij dat er zoveel componisten volmondig ja hebben gezegd op onze vraag om iets te componeren voor ons. Er is zelfs een componist bij, Koen Quintyn, die lesgeeft in de academie van Tielt. Dat maakt het extra fijn.”

“Via crowdfunding hebben we de nodige centen bij elkaar gekregen. Wie iets wil ondernemen, krijgt echt wel steun”

Uiteindelijk zijn er zes nieuwe creaties op de cd terug te vinden, aangevuld met een van de lievelingsstukken van Triotique: ‘Weekend in Tokyo’ van Corrado Saglietti. “Maar ook met deze Italiaanse componist hebben we via Skype contact gehad. Het is heel spannend om een nieuwe compositie in de bus te krijgen, vooral omdat je alles goed moet instuderen voor je echt hoort hoe iets kan klinken. Alice Hebborn heeft zelfs samen met ons het compositieproces doorlopen, zodat we het werk echt hebben kunnen beïnvloeden. Dit is dus heel persoonlijk voor ons geschreven.”

Cd-voorstelling

Dat er ook twee vrouwelijke componisten op de cd staan, is geen toeval. “We letten daar toch echt op”, vertellen de muzikanten. “Er staat altijd een stuk van een vrouw op ons programma. Ze maken heel toffe muziek, maar die wordt soms te weinig gespeeld.”

De cd 3D wordt op zondag 21 oktober om 11 uur voorgesteld in Theater Malpertuis in Tielt. “Voor ons is het erg leuk om dat in onze muzikale thuisstad te kunnen doen. We mogen het nieuwe seizoen van Apero con Fuoco openen en zullen er stukken uit de cd spelen. Een aantal componisten zal aanwezig zijn. Dat maakt het spannend voor ons, maar ook voor hen. Velen zullen voor het eerst hun werk live uitgevoerd horen. Daarna gaan we nog langs Gent en Brussel met onze cd, om daarna hopelijk nog op veel plekken te kunnen spelen.”

FRAUKE ELSEN

Privé

Frauke Elsen is 30 jaar oud. Ze woont samen met Jeroen De Ridder in Gent. Frauke groeide met zus Elke en broer Joren op in Tielt.

Opleiding en loopbaan

Frauke volgde haar middelbare studies in De Bron in Tielt. Daarna behaalde ze aan het IMEP in Namen een master hobo en aan het Lemmensinstituut in Leuven een master zang. Momenteel volgt ze aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel een master hobo. Ze is muzikante en geeft daarnaast muziekles.

Vrije tijd

Ze steekt veel tijd in haar muziek, maar reist ook heel graag.

ELKE ELSEN

Privé

Elke Elsen is 28 jaar oud. Ze is verloofd met Simon Van Damme en woont momenteel in Brussel. Ze groeide op in Tielt.

Opleiding en loopbaan

Na haar studies aan De Bron in Tielt behaalde Elke een bachelor aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en een master aan het Conservatoire Royale de Bruxelles. Ze behaalde ook een master piccolo aan het conservatorium van Antwerpen en een master aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Momenteel volgt ze in de buurt van Parijs een master piccolo aan het Conservatoire Henri Dutilleux. Ze werkt als muzikante en geeft ook les.

Vrije tijd

Naast muziek volgt Elke tangolessen.

(Lien Depauw)