Thema Nocturnes-theaterwandelingen 2022 nu al bekend: ‘Ieper en de Britten’

Piet Lesage en achteraan penningmeester Jan Steen. Op de achtergrond zien we de Menenpoort, hét symbool voor de link tussen Ieper en de Britten.© TOGH
Piet Lesage en achteraan penningmeester Jan Steen. Op de achtergrond zien we de Menenpoort, hét symbool voor de link tussen Ieper en de Britten.© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Behalve de annulering van het feestje naar aanleiding van het 25-jarig bestaan vorig jaar, heeft corona weinig impact gehad op de Ieperse theaterwandelingen Nocturnes. Na de succesvolle editie van 2019 had het bestuur sowieso beslist om pas in 2022 nieuwe theaterwandelingen te organiseren. Regisseur Piet Lesage blijft echter niet op zijn lauweren rusten en heeft al een thema voor ogen: ‘Ieper en de Britten’.

De Ieperse Nocturnes werden in 1995 voor het eerst georganiseerd en bestaan dus 25 jaar. Normaal had dit in 2020 uitgebreid gevierd moeten worden met onder andere een tentoonstelling met filmpjes, foto’s, kostuums en allerlei attributen die de geschiedenis van de Nocturnes illustreren, maar corona heeft daar anders over beslist.

“Anderzijds mogen we blij zijn dat we na de succesvolle editie van 2019 al beslisten om onze volgende theaterwandeling niet in de zomer van 2021 te organiseren, maar in 2022”, zegt voorzitter en regisseur Piet Lesage. “Want komende zomer zou riskant zijn, met heel wat vraagtekens: kunnen we repeteren vanaf mei, zullen we 45 mensen mogen samenbrengen in kleine locaties, zullen we honderden mensen mogen samen zetten in de eindlocatie om te eten en te drinken? We gaan dus voor de zomer van 2022, in de hoop dat tegen dan een en ander al wat versoepeld en genormaliseerd zal zijn.”

Voorbereidingen

Maar ondertussen zitten ze niet stil bij de Ieperse theaterwandelingen. “We zijn al volop bezig met de voorbereiding van de editie van 2022”, vervolgt Lesage. “Met de Brexit en het terugvallen van het Britse toerisme in onze stad en streek ook door corona natuurlijk in het achterhoofd hebben we gekozen voor een theaterwandeling met als thema ‘Ieper en de Britten’. We willen de relatie van onze stad met de buren van overzee in de loop van de geschiedenis uitdiepen en in beeld brengen.”

Uiteraard zullen de Eerste Wereldoorlog, de Britse begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission en de Menenpoort aan bod komen. “Maar er is meer: je hebt de godsdienstproblematiek en de aanwezigheid van een Anglicaanse kerk in Ieper, de figuur van Rose Coombs, het Beleg van Ieper tijdens de middeleeuwen, de link tussen de Ieperse lakennijverheid en Engeland,…”, vervolgt Lesage. “We hebben onze historici al aan het werk gezet. Zij hebben ons heel wat interessante info bezorgd, zodat ik al een eerste ruwe scenarioschets heb kunnen uitschrijven. Ondertussen zijn we ook op zoek naar locaties. We hebben er al enkele kunnen vastleggen. Kortom, we blijven bezig. Het werk achter de schermen is volop aan de gang. Zo kunnen we in de zomer van 2022 een nieuwe originele theaterwandeling presenteren.”

Ongelofelijk succes

“Er zijn geen vaste afspraken rond de edities. Soms duurt het twee jaar, soms drie jaar. Na 2019 hebben we meteen gezegd dat we gingen voor 2022. Gelukkig! Hadden we 2021 gezegd, dan zaten we nu met een probleem. Eind mei beginnen we normaal met de repetities, maar nu ziet het er niet naar uit dat dat ging lukken. We hopen dat het in 2022 wel allemaal mogelijk zal zijn.”

Het bestuur van vzw Nocturnes bestaat uit voorzitter Piet Lesage, secretaris Roosje Goemaere, chef techniek Marino Naeye en penningmeester Jan Steen. Tijdens de vorige editie met als thema ‘Ieper herrijst’ namen maar liefst 4.500 mensen deel aan de theaterwandelingen in het centrum van Ieper. Daarmee waren alle voorstellingen uitverkocht en moest er zelfs een wachtlijst aangelegd worden. “We hopen in 2022 dat ongelofelijke succes te evenaren”, besluit Piet Lesage.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier