Zwarte komedie ‘Kortsluiting’ bij de Corneelkring in Brielen

We zien v.l.n.r. Petra Loijson, Filip Deheegher, Katrien Deweerdt, regisseur Dominique Berten en Eveline Van der Bauwheede. (foto EG)
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Na anderhalf jaar stilte kan Corneelkring weer toneel spelen. Eind november-begin december 2021 brengt de Corneelkring zijn eerste productie van het seizoen. ‘Kortsluiting’ is een zwarte komedie van Haye van der Heyden in een regie van Dominique Berten uit Brugge. Het is zijn eerste regie bij de Corneelkring.

“In ‘Kortsluiting’ gaat het over Victor die ten gevolge van Alzheimer langzaam de greep op zichzelf en zijn omgeving verliest”, vertelt Piet Lesage. “We zien ook hoe zijn omgeving – Charlotte zijn vrouw, Julia zijn dochter en Eva de buurvrouw – reageert op zijn gedrag en probeert antwoord te vinden hoe hiermee om te gaan. In het begin is het de vergeetachtigheid van Victor die anderen opvallen. Victor ontkent dit, want in zijn beleving is dat niet waar.”

“Maar langzaam wordt ook voor Victor duidelijk dat er wat aan de hand is. Hij kan niet meer op woorden komen of gebuikt verkeerde woorden. Dat maakt Victor opstandig, verdrietig en irrationeel. Er moeten keuzes gemaakt worden. Is het beter Victor ‘op te bergen’ in een tehuis? Kan Charlotte het aan om met Victor verder te gaan?”

“Auteur Haye van der Heijden is erin geslaagd om van dit gegeven een toneelstuk te maken dat niet ‘zwaar’ is. Hoewel het onderwerp serieus wordt neergezet, zijn er veel humoristische momenten die ervoor zorgen dat de beklemmende sfeer geregeld kan worden afgewisseld met een gulle en bevrijdende lach. De auteur verstaat als geen ander de kunst om ogenschijnlijk zware onderwerpen op een luchtige manier te benaderen. Zo ook in ‘Kortsluiting’, dat de schrijver zelf als een van zijn beste stukken beschouwt”, aldus Piet Lesage.

Realistische situaties

“We zien herkenbare personages in realistische situaties. Ondanks het serieuze thema valt er genoeg te lachen. Voor alle toneelliefhebbers, maar zeker ook voor mensen die op de een of andere manier bij de ziekte betrokken zijn, is het stuk een aanrader.”

‘Kortsluiting’ wordt gebracht door Eveline Van der Bauwhede, Petra Loijson, Katrien Deweerdt en Filip Deheegher.

Coronapas

De Corneelkring houdt de evolutie van de covidpandemie en de hierbij horende – en geregeld wisselende – coronamaatregelen nauwgezet in de gaten. Er wordt een speciaal draaiboek opgemaakt om de voorstellingen zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Zo werd er al beslist om enkel toeschouwers en medewerkers met een coronapas (Covid Save Ticket) toe te laten, ook al is dat niet verplicht voor zalen met minder dan 200 toeschouwers. Speeldata: zaterdag 27 en dinsdag 30 november, woensdag 1, vrijdag 3 en zaterdag 4 december telkens om 20 uur stipt, zondag 5 december matineevoorstelling om 11 uur.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier