Volksvermaak werkt toneelwandeling ‘Revue de rue’ in Dadizele uit

Actrice Freya Dupont en acteur Jo Seys, geflankeerd door regisseur en voorzitter auteur Stefan Cardoen. (foto JS)©jan_stragier Jan Stragier
Actrice Freya Dupont en acteur Jo Seys, geflankeerd door regisseur en voorzitter auteur Stefan Cardoen. (foto JS)©jan_stragier Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Door de coronacrisis staat toneel- en cultuurvereniging Volksvermaak dit jaar niet op de planken met een reeks voorstellingen. De vereniging werkte met de toneelwandeling ‘Revue de rue’ een opmerkelijk alternatief uit. “Niks of niemand blijft gespaard. Alle fratsen en gebeurtenissen uit Dadizele worden uitvergroot tot komische sketches”, aldus Stefan Cardoen.

Zaal den Ommeganck loopt ieder jaar verschillende keer vol voor de voorstellingen van de Dadizeelse vereniging Volksvermaak.

“Door de coronacrisis kon onze toneelvereniging geen toneelstuk instuderen om in januari en februari op te voeren. Tijdens een online vergadering kwam bestuurslid Ingmar op het idee om een toneelwandeling uit te stippelen”, aldus Stefan Cardoen, voorzitter van Volksvermaak. Hij kroop aan tafel en schreef inmiddels enkele korte, ludieke toneelstukjes uit.

korte stukjes

“De voorbije jaren speelden Lien Staessen en ikzelf telkens een kort toneelstukje tijdens de openingsreceptie van de avondmarkt op 15 augustus. Daarin kaartten we telkens de gebeurtenissen van het afgelopen jaar in Dadizele aan. Een dergelijk toneelstukje wordt nu opengetrokken wat resulteert in een toneelwandeling met een zevental korte toneelstukjes van ongeveer 3 à 4 minuten.”

Inmiddels zijn de opnames van de toneelstukjes al achter de rug. “Niks of niemand blijft gespaard. Alle fratsen en gebeurtenissen uit Dadizele worden uitvergroot tot komische sketches”, aldus Cardoen.

woelige gemeenteraad

Zo komen een woelige gemeenteraad, de waterspaarbekkens, het oud zwembad, de medische dossiers van de politici en SK Roeselare-Daisel aan bod. Ook pastoor Deweer en zijn invloed op het Dadipark passeren de revue. “We blikken ook even vooruit en brengen een stukje dat zich in 2040 afspeelt waarin een moeder uitlegt aan haar zoon wat een café of een tapkraan is”, verklapt Cardoen.

Toneelliefhebbers kunnen vanaf het weekend van 6 en 7 maart genieten van de verschillende sketches. De toneelwandeling start in het gemeentelijk domein ’t Torreke in Dadizele en is ongeveer zeven kilometer lang.

“Op zeven plaatsen langs het parcours vindt men een QR-code die ingescand kan worden met een gsm of tablet. Op die plaats zie en horen de wandelaars een opgenomen toneelstukje.”

Volksvermaak raadt alle geïnteresseerden aan om oortjes mee te nemen. “Op die manier mis je geen enkele mop of woordspeling.” Het ganse parcours gaat over verharde wegen zodat ook gezinnen met een buggy het parcours kunnen afwandelen.

(BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.