Vermaak Na Arbeid eert ‘Maestro Morricone’ met concert met filmmuziek

Harmonie Vermaak Na Arbeid tijdens een van de repetities. (foto....) © Regional
Tom Van Houtte

Op zondag 21 november is het zover: dan brengt de Koninklijke Harmonie Vermaak Na Arbeid hulde aan componist Ennio Morricone, die meer dan 500 films en televisieseries van passende muziek voorzag. De muziekvereniging, die een heuse traditie inzake succesrijke filmconcerten kan voorleggen, hoopt samen met twee koren en twee solisten een volle Europahal te mogen bekoren.

Filmconcerten behoren al langer tot het repertoire van Vermaak Na Arbeid. Kleinschalig gestart groeiden de concerten uit tot grootse evenementen die meer en meer bezoekers lokten. Daardoor diende de muziekvereniging te verhuizen van de Sint-Jozefskerk naar het Gildhof en ten slotte naar de Europahal. “We gooiden almaar meer muzikale wapens in de strijd door niet alleen onze eigen muzikanten uit te spelen, maar ook het kamerkoor Ultreya, de Tieltse ballet- en dansscholen, zangeres Sofie en de a-capellagroep Voice Male”, zegt voorzitter Rudi Ailliet.

De voorbereiding van ‘Maestro Morricone’ liep door corona niet van een leien dakje. “Elke versoepeling werd te baat genomen om te repeteren, maar passende locaties vinden was ook geen sinecure.”

Een aantal weken kon de harmonie repeteren in de Europahal, een ruimte die groot genoeg was om aan de gestelde veiligheidsvoorschriften te voldoen. Vervolgens gingen de repetitieboeken meer dan twintig weken dicht. De hele activiteitenkalender van najaar 2020 – inclusief Morriconeconcert – en voorjaar 2021 belandde in de prullenmand.

Terpsichore en Cantando

In augustus mocht er weer gerepeteerd worden en gelukkig waren de weergoden de vereniging gunstig gezind. “De parking van De Gilde bewees z’n diensten als repetitieruimte”, geeft Rudi nog mee. Enkele weken later mocht Vermaak Na Arbeid in al zijn geledingen de activiteiten volop hervatten. Intussen stak VNA onder impuls van secretaris Michiel De Jaeger het vuur aan de ‘Tutti Tielt’-lont, werkte een rist najaarsoptredens af en vond voldoende tijd om het filmconcert tot in de puntjes voor te bereiden.

Elke versoepeling werd te baat genomen om te repeteren

Voor ‘Maestro Morricone’ doet men een beroep op de koren Terpsichore uit Oostrozebeke en Cantando uit Wingene – die op de eerste Tieltse Night at the Proms toonden wat ze in hun mars hebben – en op twee virtuoze solisten, namelijk trompettist Steven Devolder en hoboïst Luk Callens, die in extremis Frauke Elsen komt vervangen. Harmonie en koren staan onder de algemene leiding van dirigent Bart Lagacie.

Previewconcert

Om het evenement te promoten werd een previewconcert op het getouw gezet. In de zaal van Piano’s Maene brachten de solisten, aan de piano begeleid door Tom Hoornaert, de wereldberoemde melodieën van Morricone ten gehore. De opname, gerealiseerd door Sarto-TV, is nog altijd te beluisteren op YouTube via de link www.youtube.com/watch?v=lsR48W27M5E. Voorzitter Rudi Ailliet leidt er het project in en heeft een interessante babbel over Morricone met Jan Verheyen, die daarna het previewconcert presenteert. Jan Verheyen is de vaste presentator van de filmconcerten van Vermaak Na Arbeid en zal die taak ook op 21 november ter harte nemen. Hij verwelkomt de muziekliefhebbers om 18 uur. (TVW)

Tickets kosten 15 euro (10 euro voor wie jonger is dan 12 jaar) en zijn te bestellen via www.vermaak-na-arbeid.be. Aan de ingang zullen de toeschouwers hun Covid Safe Ticket moeten voorleggen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.