Toneelkring Onder Ons ‘vliegt’ jubileumjaar in

Toneelkring Onder Ons brengt een klucht op de planken. We zien vooraan Annemie Riemaeker, Patricia Tolliers, Lina De Brauwere, Gwen De Coster en Larisa Vandenheede en achteraan Johan Teetaert, Ronnie De Reese, Yorick De Coster, Christophe Vanderstichele en Jeffrey De Graeve. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Na twee keer uitstel brengt de Blankenbergse Koninklijke Toneelkring Onder Ons in januari eindelijk zijn langverwachte nieuwe productie ‘Vliegen’ op de planken. De vereniging viert in 2023 ook haar 150ste verjaardag.

Toneelkring Onder Ons zag in 1873 het levenslicht als het ‘Conscience Taal, Toneel en Letterkundig Genootschap’. Het is de oudste cultuurvereniging van Blankenberge. “Een van de stuwende krachten was Leopold Konkelberghe. Een figuur die voor Blankenberge heel wat betekend heeft”, zegt Ronnie De Reese, die naast regisseur ook ondervoorzitter is van de toneelkring.

Zijn jaarlijkse revue viel intussen weg, maar met ‘Vliegen’ blikte Ronnie wel zijn achtenveertigste productie in. “Ik ben erbij gekomen in 1968, de gouden jaren zeg maar. In die tijd hadden de mensen nog niet zoveel ander vertier.”

Mond-tot-mondreclame

Tot eind de jaren tachtig had Toneelkring Onder Ons zijn vaste stek in Ons Huis, een zaaltje in de Van Maerlantstraat. “We hebben daarna ook nog een tijdlang gerepeteerd in La Couronne, een café in de Kerkstraat met zo’n achterafzaaltje dat in de volksmond ‘de peerdestal’ werd genoemd.”

“Bij Firmin ‘aan den dis’ schreef ik mijn beste revuesketches”, vertelt Ronnie. De ene generatie haakte af, in de plaats kwam een nieuwe. “We proberen stap voor stap te verjongen en mee te blijven met de tijden. Al is de ouderwetse mond-tot-mondreclame voor ons nog altijd wel de beste.”

Lastige tante

De nieuwste productie is een klucht over drie vrijgezellen-piloten die, om kosten uit te sparen, in hetzelfde huis wonen en – toeval of niet – alle drie een airhostess daten. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, blijken de dames zussen van elkaar.

“Ze werden, toen ze nog klein waren, geadopteerd door drie verschillende families en weten dus niets van elkaars bestaan af. Om het nóg wat ingewikkelder te maken, zijn ze bovendien eeneiige drielingen, wat uiteraard verwarrende situaties met zich meebrengt”, glimlacht Ronnie.

Wanneer de tante van een van de piloten, die eigenares is van het huis, er zelf wil komen wonen, komt het comfortabel leventje van het drietal in gedrang. “Bovendien zaait de coronapandemie roet in het eten en moeten de drie vrienden alles uit de kast halen om uit de patsituatie te geraken.”

“Of ze hierin slagen, kom je pas helemaal op het einde van de voorstelling te weten”, aldus Ronnie. Ook de spelers staan al te trappelen van ongeduld: “Na twee jaar uitstel ‘Vliegen’ we er allemaal met de grootste goesting weer in”, klinkt het.

De gewone voorstelling vindt op vrijdag 20 januari om 20 uur plaats in het CC Casino (Saveryszaal). Op zaterdag 21 januari is er om 14.30 uur een opvoering voor senioren, met koffietafel. Kaarten kosten 11 euro en zijn op zaterdag 10 december van 14 tot 16 uur te koop in brasserie Les Vedettes, De Smet de Naeyerlaan 2, of op het telefoonnummer 050 41 21 77.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier