Toneelkring De Speye speelt ‘Martha en Mathilda’

Zittend vlnr Ignace Bral, Ann Vyvey, Filip Van Becelaere, Dirk Desender, Jozef Keersebilck en Lieve Van Moorhem, staand vlnr Peter Lescroart, Kristof De Croo, Veerle Van de Casteele, Linda Vanden Auweele, Laura Van Becelaere en Jerry Debruyne. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Tot twee keer toe moest toneelkring De Speye zijn voorstellingen annuleren. Nu kan en mag het weer, en dus staat het hele team te springen om je – eindelijk – wat zorgeloos vertier te brengen met de komedie ‘Martha en Mathilda’.

Het toneelstuk van Paul Arys is meteen ook het regiedebuut van Peter Lescroart. “Sinds ‘de geboorte’ van De Speye ben ik trots lid van de toneelkring. Ik kreeg bij de eerste productie in 1984 een figurantenrol, en het jaar daarop speelde ik mijn eerste grote rol, in ‘De Bokskampioen’. Er zouden er nog 27 volgen”, vertelt Peter. “Toen het bestuur me vroeg of ik zin had om eens een stuk te regisseren, heb ik die kans meteen gegrepen. Het bestuur liet me volledig vrij in de keuze van het stuk, en al vlug viel mijn oog op ‘Martha en Mathilda’ van Paul Arys. De rolverdeling ging vlot – ik ken de spelers goed, hé. Toch is het een debuut met hindernissen geworden, want de pandemie kwam stokken in de wielen steken. Maar nu staan we super gemotiveerd klaar om iedereen een avond vol humor te brengen.”

Extra job om rond te komen

‘Martha en Mathilda’ vertelt het verhaal van twee zussen op leeftijd die in de Vlaamse Ardennen het oubollig hotelletje ‘De Goudvis’ runnen. Ware het niet dat ze de inkomsten broodnodig hadden, ze waren al lang gestopt. Maar ze houden vol en hebben er zelfs een bijjob bij genomen, om rond te komen en wat extra centjes voor later opzij te kunnen leggen.

Maar dan blijkt dat de Ronde van Vlaanderen langs hun hotelletje zal passeren, en meteen zijn alle kamers geboekt, door wielertoeristen. Het belooft een topweekend te worden. Twee duo’s, enerzijds Margot en Marco en anderzijds Ellen en Edwin, maken er zelfs een wedstrijd van: er staat een belangrijk sponsorcontract op het spel, wie van hen als eerste aankomt, wint – zullen ze het spel eerlijk spelen? En welk slecht nieuws brengt de notaris aan de zussen? En wat moeten ze denken van die ene lastige klant die blijkbaar op zoek is naar iets, maar naar wat? Als daarbij ook nog de elektriciteit uitvalt en niet hersteld raakt, is het hek helemaal van de dam. Maar de zussen zijn niet uit hun lood te slaan en blijken veel slimmer dan men denkt.

Vijf voorstellingen

‘Martha en Mathilda” wordt gespeeld op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart om 20 uur, op zondag 13 maart om 17 uur, en op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart om 20 uur, in zaal Lecca, Lekedorpstraat 29. Wie erbij wil zijn, neemt best snel contact op met Ann Vyvey, op 0477 68 37 37 tussen 16 en 21 uur, of via mail https://despeye.codens.be. De UiTpas is geldig, en rolstoelgebruikers zijn natuurlijk ook welkom, mits een seintje vooraf.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.