Toneelgroep Kunst en Vreugd is terug met ‘Almost, Maine’

De cast van Almost, Maine met bovenaan v.l.n.r. Hannes Mol, André Thijs, Lucie Leenaert en regisseur Dieter Himpe. Midden v.l.n.r. Charlotte Dics, Nele De Lie en helemaal vooraan Emma Vandenbussche. (foto JT)
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Anderhalf jaar later dan gepland kunnen de acteurs van Kunst en Vreugd eindelijk terug op het podium verschijnen. Het stuk ‘Almost, Maine’ stond aanvankelijk ingepland voor maart 2020 maar toen kwam de coronapandemie. Een tweede poging in november 2020 werd weer uitgesteld. Derde keer, goede keer!

“Almost, Maine werd in 2006 voor het eerst opgevoerd in Broadway. Het is een stuk dat veel succes haalt in de Verenigde Staten”, opent voorzitter van Kunst en Vreugd Filiep Delannoy. “Het stuk gaat over de inwoners van het kleine stadje Almost, gelegen in het hoge koude noorden van de staat Maine. De inwoners kennen elkaar bij naam, maar de vraag is of ze elkaar ook echt wel goed kennen.

Op een koude, winterse avond komen de inwoners van Almost in contact met liefde. Dat soms wel magische contact brengt sommigen van hen uit evenwicht. Het hart kan hartelijk maar ook hard zijn. Deze verrassende wendingen zorgen voor een mooi en ontspannend stuk waar regelmatig een lach komt bij kijken. Het gaat niet echt over één liefdesverhaal, maar over verschillende verhalen over de liefde en wat dat doet met een mens.”

Ik ben enorm met dit stuk bezig geweest. Nu moet ik mijn ‘kindje’ loslaten

Almost, Maine is ook het regiedebuut van Hoogledenaar Dieter Himpe. Hij speelt al vele jaren in verschillende producties van Kunst en Vreugd. Hij zette zijn eerste stappen in de toneelvereniging bij de technische ploeg maar al vlug kreeg hij de acteermicrobe te pakken. Drie jaar terug kreeg hij de vraag om een stuk te regisseren voor Kunst en Vreugd en hij startte prompt met de opleiding regie in de kunstacademie Artiz in Izegem. Hij krijgt er les van Steven Duyck die onder andere Desperado en Blankenberge regisseerde voor de vereniging. “Ik ben toch wel een beetje nerveus”, aldus Himpe. “Ik ben er enorm mee bezig. Je gaat ermee slapen en staat ermee op. Wanneer je zelf speelt, heb je de controle in eigen handen. Nu laat je het los, het is precies je kindje dat je afgeeft. Door het vele uitstellen is ook onze bezetting gewijzigd, zo doen er vier andere acteurs mee dan gepland. Dat zorgt voor een andere dynamiek, maar het vertrouwen in mijn ploeg is groot.”

Gezond evenwicht

Himpe staat nu dus aan de andere kant, maar zal in het vervolg ook nog zelf acteren. “Ik doe het allebei graag”, verduidelijkt hij. “Ik ga proberen een gezond evenwicht te vinden. Sowieso regisseer ik in de nabije toekomst een stuk in Roeselare en in mei 2022 ook weer in Hooglede. Bij dit stuk werk ik samen met elf acteurs. Het oorspronkelijke stuk was geschreven voor vier acteurs, twintigers, die telkens de negentien verschillende personages vertolken. Ik koos echter voor meerdere acteurs van verschillende leeftijden, sommige acteurs spelen wel meerdere rollen. Onze groep varieert sterk in leeftijd want de liefde is van alle leeftijden,” besluit Himpe.

De voorstelling wordt vier keer gebracht in De Gulden Zonne. Door ziekte van een acteur zijn er nieuwe speeldata: wo. 24 en za. 27/11 om 20 uur, zo. 28/11 om 18 uur en vr. 03/12 om 20 uur. Wie gereserveerd had voor dit weekend wordt verwittigd en kan een nieuwe datum kiezen. Kaarten kosten 10 euro en bestel je bij Frans Demuynck op 051 25 25 94 of via toneelkunstenvreugd@gmail.com. Overschrijven kan op BE38 7460 1130 2972.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.