Toneelgezelschap Klakkeboem maakt nu luisterspelen: “Trouw publiek toch iets geven”

Johan Depaepe (l.) tijdens de opnames van de hoorspelen met Vincent Vanhoutteghem en Bieke Vanlaeken.©geert vanhessche GJZ
Johan Depaepe (l.) tijdens de opnames van de hoorspelen met Vincent Vanhoutteghem en Bieke Vanlaeken.©geert vanhessche GJZ
Redactie KW

Bij veel verenigingen liggen de activiteiten door de coronamaatregelen stil. Dat was ook zo bij toneelgezelschap Klakkeboem, tot men er op het idee kwam om luisterspelen te maken. “We wilden ons trouw publiek toch iets geven”, klinkt het.

Net zoals zoveel toneelgezelschappen zaten ze bij Klakkeboem begin dit jaar met de handen in het haar. “We hadden nog het geluk dat we onze voorjaarsproductie telkens spelen in de krokusvakantie, maar moesten wel onze plannen opbergen voor onze massaproductie die in november gepland was. Samen met de gemeente Zwevegem, de Klakkeboem-Kids, Die Ghesellen Deerlijk, TG InTeam en Spinsels zouden we immers de massaproductie ‘R.U.R.’ op poten zetten. Covid-19 stak hier een stokje voor, waardoor we dit voorlopig uitgesteld hebben. Maar eind 2021 doen we een nieuwe poging”, begint voorzitter Kurt Velghe.

Vanaf mei wordt er sowieso minder theater gespeeld waardoor ook Klakkeboem hier wat minder aandacht voor had. In het najaar kwam men dan toch weer in actie bij een herneming van ZWINS, een coproductie met Deugd en Vreugd Heestert, de gemeente Zwevegem en Theatermakerij Het EenZame Westen. Na vijf voorstellingen werd ook dit weer stilgelegd.

Creatief blijven

Toch bleef het kriebelen bij Klakkeboem om toch met iets creatiefs voor de dag te komen. “We wilden zeker niet bij de pakken blijven zitten en ons trouw publiek toch iets geven. Er lagen een aantal voorstellen op tafel zoals voorlezen en verfilmde monologen maar uiteindelijk kozen we voor luisterspelen.”

Binnen de groep ging men op zoek naar mensen die bereid waren een hoorspel te schrijven op maat van Klakkeboem. “Uiteindelijk kropen Bieke Vanlaeken en ikzelf in de pen. Johan Depaepe zou de opnames verzorgen en de montage voor zijn rekening nemen. Heel wat Klakkeboemers en een aantal Klakkeboem-Kids waren bereid een rol te spelen. Steven Soenens verzorgde het artwork voor de promotiecampagne.”

Kleurloos koraalrif

Leuk is dat beide auteurs een totaal verschillend soort hoorspel schreven. ‘Kleurloos’ volgt een groep vissen in de Rode Zee die op zoek gaan naar de oorzaak van het kleurloos geworden koraalrif, terwijl ‘The McMurder Murder’ een heuse, weliswaar grappige, whodunnit geworden is. Het eerste deel van ‘Kleurloos’, van Kurt Velghe, staat sinds 12 november online en werd al meer dan 300 keer beluisterd via Soundcloud of Spotify. “Er is ook een aantal scholen geïnteresseerd, dus besloten we om ook een begeleidende PDF te maken als visueel ondersteunend materiaal. Die kan eenvoudig aangevraagd worden via een mailtje naar mij via kurt.velghe@telenet.be. Ondertussen staan ook al het tweede en derde deel online.”

Aan het tweede luisterspel, ’The McMurder Murder’ van Bieke Vanlaeken, werd de jongste dagen nog volop gemonteerd. Het was de bedoeling om het eerste deel gisteren, donderdag, online te plaatsen.

Meer info: http://klakkeboem.weebly.com/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.