Theater ’t Souffleurke uit Rumbeke brengt ‘Hartelijk Gecondoleerd’

De acteurs van Theater ’t Souffleurke zijn klaar voor de opvoering van ‘Hartelijk Gecondoleerd’ op © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Met een jaar vertraging stelt Theater ‘t Souffleurke vanaf dit weekend ‘Hartelijk Gecondoleerd’ voor aan hun trouw publiek. Een tragikomedie waarbij Ann Vergote voor de tweede keer plaatsneemt in de regisseursstoel.

De alternatieve gastvoorstelling Held?! werd vorig coronajaar als heel positief onthaald maar sinds juni zijn tien acteurs van ‘t Souffleurke vol enthousiasme aan het repeteren voor een – zo goed als normale – oktobereditie.

De Nederlandse tekstschrijver Jack Staal gebruikt humor om het thema ‘dood en overlijden’ wat luchtiger te maken. Deze komedie verhaalt over de belevenissen van een ietwat ongewone familie die wordt geconfronteerd met het overlijden van hun vader. Het stuk zit vol gitzwarte geestigheid, dat hier en daar ook ontroert en geeft een duidelijke boodschap mee aan alle nabestaanden.

Nieuw bloed

Sien Claeys (17) is de jongste nieuwe telg van ’t Souffleurke. Deze laatstejaars scholiere van de Broederschool, die volgend jaar in Gent economie hoopt te studeren, is de kleindochter van Claire Van Bruaene en stapt dus voor de allereerste keer in de voetsporen van haar oma.

“Ze hadden een jong iemand nodig en het grote voordeel was dat ik al heel lang les volg aan de academie. Het voelt als een uitdaging al dacht ik dat ik iets minder last zou hebben van stress”, zegt Sien.

Sien geeft in het stuk gestalte aan kleindochter Bianca. De enige van de familie die door het overlijden van haar opa echt wel emotioneel geraakt is.

Ze mist hem enorm terwijl de anderen voortdurend ruzie maken en belachelijk doen. Er zitten voor haar enkele pittige monologen tussen.

“Ik heb een goede band met mijn echte opa en moet eigenlijk niet veel moeite doen. De gedachte dat ik hem kwijt zou zijn, doet mij spontaan huilen. Van mijn toneelleraar Gino Debeyne heb ik op dat vlak wel veel geleerd.”

“Vroeger droomde ik ervan om op televisie te komen”, bekent Sien. “Tegenwoordig ben ik wel realistisch genoeg om te beseffen dat zoiets voor weinigen weggelegd is. Mijn voorkeur gaat uit naar realistische stukken waar je je eigen gevoel in kunt leggen.”

Volbloed Rumbekenaar Christ Soenen (63) ging bij de start van de coronacrisis met pensioen en is de begrafenisondernemer van dienst. “Ik was 25 jaar actief bij het musical- en operettegezelschap Kunst Veredelt. Ik zat in het bestuur, hielp decors bouwen en nam af en toe een hoofdrol voor mijn rekening. De link met dit soort theater is niet zo groot. Bij gesproken toneel wordt wel meer geacteerd dan bij operette waar de zang primeerde. Mijn vrouw speelt ook mee en vorig jaar zat ik in de cast van Theater in het Park. Helemaal nieuw ben ik dus niet.”

Christ is blij met deze karakterrol die hem misschien wel op het lijf geschreven is. “In het verleden heb ik slechteriken, dronkaards en deftige rollen gespeeld waar ik mij volledig in kon laten gaan. Onze regisseur laat alleszins genoeg ruimte om er iets persoonlijks in te leggen. We zijn vrij om onze rol in te vullen en daarna stuurt ze bij.”

“Na al die repetities verlang je om het stuk voor publiek te brengen”, merkt Sien op. “Als je voor de eerste keer met je kostuum in het decor staat, begint het echt wel te kriebelen. Al die inspanningen van de voorbije maanden, mogen hun vruchten beginnen afleveren.”

De acteurs

Naast Christ en Sien staan ook Gino Bruneel, Jo Nijs, Wouter Dehouck, Kathy Casier, Agna Degroote, Catharina Margodt, Piet Vandendriesche en Philip Wybo op de planken.

“De kaartenverloop voor deze editie verloopt vlot”, zegt Claire. “We hebben een trouw publiek uit groot-Roeselare. Er bellen opvallend veel nieuwe toneelliefhebbers. Ons gezelschap is een van de eerste in de streek die terug optreden.”

De voorstellingen van Hartelijk Gecondoleerd vinden plaats in zaal OCAR op het Kerkplein op zaterdag 2, woensdag 6, vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober telkens om 20 uur en op zondag 3 oktober om 15 uur.

(Koen Kerkaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier