Theater Streven brengt tragikomedie ‘Alles voor u’ in Vichte

Op de foto v.l.n.r. Isolde Tack met haar poëziebundel, Lore Waignein, Margot Demeulemeester, Jo Bostyn en Carine Deslee tijdens een toneelrepetitie met op de achtergrond de tentoongestelde schilderijen in het kader van Buren bij kunstenaars in Residentie Spinnerij De Stoop in Kortrijk. (foto GV)
Gerda Verbeke

Onder regie van Lore Waignein wordt het opnieuw genieten in CC De Stringe half november. Drie acteurs van theater Streven brengen het drieluik Alles voor u. Een uit het leven gegrepen verhaal over een vechtscheidend koppel dat elkaar tegen wil en dank blijft ontmoeten.

Het is een herkenbaar toneelspel over het draaglijk maken van het schier ondraaglijke, geschreven door Johan Knuts, Leen Roels en Ineke Nijssen. “Een soort vergrootglas op het leven”, stelt regisseur Waignein. “Het verhaal speelt zich af aan het ziekenhuisbed van de dochter van een doodgewoon koppel. Zij vraagt zich af of haar ouders het niet beter hadden gehad zonder elkaar en in feite ook zonder haar.”

“Ondertussen weten we met Lore als onze huisregisseur dat het zal sprankelen op het podium”, zegt acteur Carine Deslee (65). “Deze keer zullen de spelers de toeschouwers verwelkomen bij kaarslicht, een glaasje wijn inschenken en vervolgens trakteren op enkele hilarische, ontroerende, tragische en beschamende hoogtepunten uit het leven van de familie Verbist.”

“Ik speel Nina en lig in coma”, doet acteur Margot Demeulemeester (27) uit de doeken. “Het is een zwaarwichtig verhaal dat op een bijzonder lichte, bij momenten komische, manier haar weg vindt.”

De ouders van Nina worden vertolkt door Jo Bostyn en Carine Deslee. “Ik ben in het stuk de afstandelijke vader met een drankprobleem, iemand van twaalf stielen en dertien ongelukken”, aldus acteur Jo Bostyn. “De moeder van Nina is Magda Verbist die zich over het hoofd gezien voelt en getekend is door het leven.”

Buren bij kunstenaars

De toneelrepetitie ging door tijdens het weekend van 23 oktober terwijl Buren bij kunstenaars liep. Isolde Tack en Margot Demeulemeester, allebei lid van Streven, stelden in dit kader tentoon in de industriële loft van Margot. “Het was ideaal”, vertelt Margot. “Ondertussen liepen kijklustigen in en uit én hadden we direct ook wat publiek. Isolde stelde haar gedichtenbundel voor en ik mijn schilderwerken met acryl.”

“Mijn eerste gedichtenbundel heet verlangen”, vertelt Isolde Tack (29). “Een mix van recent werk en gedichten die ik teruggevonden heb in een doos uit mijn schooltijd. De lay-out en de schilderijen erin zijn van mijn zus, kunstenares Laura Tack. Mijn gedichten groeien vanuit gesprekken met allerlei mensen.”

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier