Spiegeltheater bouwt kapel om tot theaterzaal op De Ruiter

Het Spiegeltheater is klaar voor de toekomst. © Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

De voorbije maanden werkte de decorafdeling van het Spiegeltheater gedreven verder aan de make-over van de kapel op wijk De Ruiter. Door een warm thuisgevoel hopen ze de kwaliteit van hun voorstellingen naar een nog hoger niveau te tillen.

Op het podium staan, kon de voorbije jaren niet. De jongste voorstelling dateert al van maart 2019. Ook hun meest recente productie ‘Kat op een heet zinken dak’ werd wegens de gezondheidssituatie verplaatst naar het voorjaar van 2022. Toch werd er achter de schermen hard verder gewerkt. Terwijl de acteurs de voorbije weken repeteerden voor de nieuwe voorstelling, verbouwde hun decorploeg de kapel op De Ruiter. “Begin oktober bestonden we 36 jaar”, aldus bestuurslid Henk Vanbelleghem. “Na een sabbatjaar en het vermaledijde coronavirus staken we de koppen bij elkaar en maakten een strategische oefening van hoe het verder moest met onze geliefde vereniging. Zoveel jaren werk en inzet konden we toch niet verloren laten gaan. De programmatie werd aangepakt en op onze vernieuwde website kun je naast alle info over de voorstellingen tegenwoordig ook online tickets bestellen én betalen. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst en bieden we ons trouw publiek nog meer kwaliteit.”

Transformatie

Met de financiële steun van stad Roeselare en het werk van vele vrijwilligers onderging de vroegere Ruiterkapel een volledige transformatie. “In juli startten we met de verbouwingen. Dit pand werd de voorbije jaren als opslag- en repetitieruimte gebruikt. Vroeger vonden hier ook producties plaats maar deze ruimte was daar eigenlijk niet echt voor geschikt. Vandaag is er een volledig nieuwe vloer en de werken aan het plafond lopen op hun einde”, zegt Henk. “Er werd een kleine bar gerealiseerd om na een intense repetitie of geslaagde voorstelling wat na te praten. De vroegere sacristie zal binnenkort gebruikt worden als schminkruimte en kleedkamer. Er wordt ook nog sanitair geïnstalleerd.”

Henk Vanbelleghem.
Henk Vanbelleghem. © Stefaan Beel

“Nog enkele laatste loodjes en het geheel is volledig af. We hopen met deze veranderingen een unieke sfeer te creëren die onze vereniging dat extra cachet geeft. Het kan een middel worden om het Spiegeltheater weer dezelfde reputatie te geven als weleer.” Daarnaast hoopt Henk dat de kapel ook verhuurd kan worden aan andere verenigingen of kunnen er cultuurgetinte evenementen plaatsvinden. “Hiervoor moeten we nog wat puntjes op de i zetten. Binnenkort wordt hierover gecommuniceerd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.