Roeselaarse theaterproductie Animal Farm: “Veel meer dan tientallen acteurs”

In één van de ateliers van Animal Farm werden standbeelden gemaakt, één voor elke voorstelling. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Animal Farm is een uitzonderlijke stuk theater omdat het vooral een sociaal participatief gebeuren is. “We organiseerden maandelijks volksvergaderingen om inhoud en planning en richting van het project te delen”, legt Kasper Verhelst van Tuin der Lusten uit.

“Animal Farm staat op artistiek vlak vlijmscherp. Iedereen zal smullen van de decors, rekwisieten, maskers, kostumering, inhoud en tekst. Maar het is naast steengoed openluchttheater ook een sociaal project”, benadrukt Kasper Verhelst van Tuin der Lusten. “Meer dan honderd mensen werkten samen met de acteurs aan het project en dat ging van koffie zetten, stoeltjes schrobben, scenario’s schrijven of standbeelden maken. Groot of klein, ze hielpen allemaal om deze majestueuze machine te laten draaien.”

Standbeelden

“Ik begin er niet graag over maar we kunnen er niet omheen. Corona was voor het participatieluik van Animal Farm een etter. Alle digitale tralala ten spijt hebben we de lijfelijke nabijheid en het contact nodig om de ware kracht van participatie naar boven te kunnen brengen. De maatregelen gaven ons niet dezelfde tijd om een diepgaande relatie met onze medewerkers op te bouwen. Toch gaven we alles wat we konden op grotere afstand, in kleinere groepen en in open lucht.”

Animal Farm is een sociaal project waarbij Tuin der Lusten, de socioculturele poot in cultuurcentrum De Spil, tientallen verenigingen en vrijwilligers samenbrengt om via cultuur mensen met een andere achtergrond op te tillen en te laten deelnemen aan de samenleving.

Magie

“We hebben maandelijkse volksvergaderingen georganiseerd om de inhoud, de planning en de richting van het project te delen. Repetities en ateliers werden zo georganiseerd dat ze ten volle ontmoeting en nabijheid aanwakkerden. Daarnaast maakten deelnemers binnen het geheel eigen trajecten. Zo ging deelnemer Collete Merlier in de cockpit zitten om in de academie reuzegrote standbeelden te maken. Zonder veel van wat er zal gebeuren te verklappen, kunnen we zeggen dat er voor elke voorstelling één standbeeld werd gemaakt.”

“Nu we bijna aan de première zitten is er een nieuwe groep gevormd. Het is niet meer dezelfde groep waarmee we begonnen zijn. Er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan en velen maakten zich nieuwe skills meester. Al weten we niet welke elementen we allemaal in de kroes hebben zitten, we zijn al heel tevreden dat er zoveel engagement, openheid en liefde uitkomt en dat zorgt in Animal Farm alvast voor de magie”, besluit Kasper Verhelst.

(BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier