Richten brengt aangepaste monoloog ‘Picasso, striptease van een genie’

Heidi Deramoudt, Olivier Demets, Stefaan Peene, Rozemie Delplace, Rino Adam, Sabine Dewitte, Emmy Decramer, Katrien Decapmaker, Jan Devriendt en Dirk Clement. Bart Claeys en Mieke Bamelis ontbreken op foto. © EG
Redactie KW

Als eerste voorstelling na de coronacrisis brengt toneelkring Richten ‘Picasso, striptease van een genie’ op de planken. Het stuk werd als monoloog geschreven door Filip Vanluchene, speciaal voor Jef Demedts en recent ook door Bob De Moor opgevoerd. De Oudenaardse regisseur Eric Meirhaeghe bewerkte met verve het stuk voor een 12-tal personages, een unicum voor Richten.

“We brengen het stuk niet in de stadsschouwburg, maar wel in het JOC”, vertelt woordvoerder Dirk Clement. “We kregen in september te horen dat onze nieuwe productie niet kan plaatsvinden in onze vertrouwde stadsschouwburg, nadat daar een waterlek schade aanbracht. Gelukkig vonden we snel een alternatief, namelijk de concertzaal van het JOC. We staan dus voor het eerst weer op de planken met een onuitgegeven stuk, we hebben er zin in.”

In het stuk komt niet alleen de Spaanse kunstschilder aan het woord, ook Hitler en Jozef Goebbels passeren de revue. “In het stuk weven heel wat verhaallijnen zich in en door elkaar”, aldus regisseur Eric Meirhaeghe. “Er is de Kuurnse cultuurvereniging Evarist Carpentier die in 1966 de grote Picassotentoonstelling in Parijs gaat bezoeken. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Daar doorheen loopt het verhaal van Picasso, een geniaal schilder, maar als mens lomp en nietsontziend. Ook het verhaal van Hitler, eveneens schilder maar beduidend minder begenadigd, en dat van Jozef Goebbels komt om de hoek kijken. En dan is er nog het meisje Michelle Vynckier, waarop de jonge Gerard verliefd wordt.”

Nieuwe gezichten

“Voor deze voorstelling werken we samen met dé Academie en met de school Heilige Familie. Voor de kledij konden we terecht bij Hanna Laekeman van de Nocturnes”, vervolgt bekende Richtenactrice Katrien Decapmaker. “Naast de vertrouwde gezichten, telt Richten enkele nieuwe mensen in de rangen: Sabine Dewitte, Olivier Demets, Bart Claeys en Rino Adam.”

Animatiefilmpjes

Richten werkt in de productie samen met dé Academie en de Heilige Familie. Jean-Paul Vanhove maakte met zijn leerlingen acht collages, gebaseerd op het kubisme van Picasso. Nadine van Imschoot en haar leerlingen fabriceerden een 20-tal realistische duiven in wit porselein, een 10-tal duiven gemaakt in Picassostijl en een viertal grote kubistische sculpturen in piepschuim en papier-maché. Leerlingen van de Heilige Familie, richting Beeldende Kunst/ Mode en Textiel, maakten elf animatiefilmpjes met Picassofiguren die geïntegreerd worden in de voorstelling. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier