Pittemse De Loridanskring neemt de toneeldraad weer op

Met het nieuwe stuk wil De Loridanskring de mensen weer een avond vol onbezorgd plezier bezorgen. (foto Jan)
Redactie KW

Na een jaar verplichte inactiviteit stonden de leden van toneelvereniging De Loridanskring alvast te popelen om weer van start te gaan. Met de klucht ‘De kloon van onze zoon’ willen ze het publiek weer een avond vol amusement en plezier zonder zorgen brengen.

“Corona heeft ons geduld danig op de proef gesteld, maar we mogen nu weer ademen en lachen zonder mondmasker en dus hebben we de koe meteen bij de horens gevat en zijn we beginnen te repeteren aan een nieuwe stuk”, vertelt voorzitter Gaspard Vandewalle ons blij. “Ook dit maal willen we de mensen laten lachen, dus hebben we gekozen voor het stuk De kloon van onze zoon, een klucht van Kamiel Kemels (de alias van Ronny Van Cauwenberghe), een schrijver van wie we al eerder een stuk gespeeld hebben.

Het verhaal speelt zich af op de Zwaluwhoeve, waar een cameraploeg van tv-zender RTV, onder leiding van Showbizz Bert, neerstrijkt voor de opnames van Boer zoekt Boerin. Boerin Georgette heeft, zonder medeweten van haar zoon Hans, hem ingeschreven in de hoop een vrouw voor hem te vinden. Hans weigert echter elke medewerking, omdat hij zijn oog reeds laten vallen heeft op een Afrikaanse parel.

Ten einde raad schakelt Georgette dan maar de stalknecht Jef in om als kloon van haar zoon de plaats van Hans in te nemen. De cameraploeg valt van de ene verbazing in de andere: er is een wel heel bijzondere grootmoeder Eufrasie (die aan het syndroom van Gilles de la Tourette lijdt).

Er is een dierenarts, Tuur, die onder de duiven van boer Fons schiet, en er is de meid Trees, die er een verborgen agenda op na houdt. Wanneer ook de drie wulpse kandidaat-boerinnen hun opwachting maken, is het hek helemaal van de dam. De doldwaze situaties volgen mekaar op, maar we kunnen nu al verklappen dat aan het eind de liefde toch zal zegevieren.”

De regisseur

De regie is in handen van Tieltenaar Johan De Craemer, die met de vereniging reeds eerder Een meid uit de duizend op de planken bracht. Johan heeft zijn sporen bij het toneel al ruimschoots verdiend. In 1984 werd hij lid van ’t Aerseels Volkstoneel, waar hij diverse jaren speelde, tot hij op een bepaald moment gevraagd werd om de regie op zich te nemen. Hij kreeg meteen de smaak te pakken en volgde daarom diverse cursussen regie en klank en licht.

Hij regisseerde reeds eerder bij het Tielts Volkstoneel, in Lichtervelde en in Wingene. Als lid van de raad van bestuur van het Tieltse cultuurcentrum Gildhof ligt cultuur hem nauw aan het hart. “Mijn belangrijkste rol als regisseur is alle creatieve medewerkers op dezelfde golflengte te krijgen om een boeiende voorstelling te maken. Daarom tracht ik de repetities zo aangenaam mogelijk te maken, zodat iedere acteur uitkijkt naar de volgende afspraak”, vertelt Johan De Craemer.

Gastspeler

Bij de 13-koppige cast van het stuk is er één vreemde eend in de bijt. Meulebekenaar Michiel Coudenys, die lid is van de Karel van Mander Ghesellen, zal als gastspeler meespelen. “Met onze eigen vereniging spelen we dit jaar geen stuk en doordat ik de toneelmicrobe toch voelde kriebelen, ben ik op de vraag van De Loridanskring ingegaan.”

“Ik speel al vijf jaar toneel en heb al in vier stukken meegespeeld, dus ik heb toch al wel wat ervaring. Het is echter de eerste maal dat ik meespeel in een klucht, waardoor het toch wel een extra uitdaging is. Ik ben ook goed ontvangen door de andere spelers en voelde mij meteen opgenomen in de groep. Ik kende de vereniging overigens al van hun vorig toneelstuk. De opbrengst van hun benefietvoorstelling ging dan immers naar Mivalti in Tielt, waar ik opvoeder ben.”

Er wordt gespeeld op vrijdag 19 en 26 november, zaterdag 20 en 27 november, 4 december en op zondag 21 november en 5 december. Op vrijdag en zaterdag wordt er om 20 uur gespeeld, op zondag om 16 uur. Er is ook een benefietvoorstelling op woensdag 8 december om 20 uur, waarvan de opbrengt gaat naar het wzc Sint-Remigius voor de aankoop van vrijetijdsmateriaal voor de bewoners. Tickets in voorverkoop kosten 8 euro en aan de deur betaalt u 9 euro.

Info: www.loridans.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.