https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Nieuw Wakkens Toneel na anderhalf jaar weer op de planken: “Gelukkig kon decor blijven staan”

Het Nieuw Wakkens Toneel staat te popelen om na anderhalf jaar geduld oefenen eindelijk ‘Een vlo in het oor!’ te kunnen opvoeren. (foto TVW) © Regional
Tom Van Houtte

Eindelijk! De opluchting bij Het Nieuw Wakkens Toneel is groot nu de laatste rechte lijn naar de voorstellingen van de klucht ‘Een vlo in het oor!’ is ingezet. Het stuk had anderhalf jaar geleden gespeeld moeten worden, maar toen de eerste toneelavond zou plaatsvinden, ging ons land in lockdown.

‘Een vlo in het oor!’ gaat op zaterdagavond 25 september in première in CC Hondius, terwijl die eerste opvoering eigenlijk al gepland stond voor 21 maart vorig jaar. Zegge en schrijve 18 (!) maanden eerder. “In plaats van de donderdagavond de generale repetitie af te werken, hebben we hier samen friet gegeten, nog niet goed beseffend wat ons allemaal te wachten stond”, zegt voorzitter David Verbeure.

Het Nieuw Wakkens Toneel verplaatste zijn voorstellingen in eerste instantie naar november. “Toen dat niet haalbaar bleek, verplaatsen we alles naar maart, zonder daar veel ruchtbaarheid aan te schenken. Weer moesten we uitstellen. Eén geluk bij een ongeluk: aangezien er door corona niks toegelaten was in deze zaal, kon ons decor al die tijd blijven staan. Maar door de versoepelde maatregelen nu ook weer niet tot maart 2022, onze normale speelperiode. Waardoor we beslist hebben om er het laatste weekend van september en het eerste van oktober voor te gaan.”

Twee producties

En zo viert de Wakkense toneelvereniging haar uitgestelde 20ste verjaardag alsnog op een speciale manier, met twee producties in één speelseizoen. “In maart staan we alweer met een nieuw stuk op de planken. Wat betekent dat onze cast bijna niet op adem zal kunnen komen na ‘Een vlo in het oor!’, want in december vatten we al een nieuwe reeks repetities aan.”

Het stuk vereist een decorwissel voor elk van de drie bedrijven

Die ambitieuze aanpak stelt ook de trouwe decorbouwers voor een grote uitdaging. Zij steken altijd veel werk in de realisatie van een levensechte scène. “‘Een vlo in het oor!’ vereist zelfs een decorwissel voor elk van de drie bedrijven”, zegt José Maes. En dan ook te bedenken dat er twee acteurs moesten worden vervangen die er in maart vorig jaar wel konden bij zijn, maar anderhalf jaar later door omstandigheden niet.

Rol voor burgemeester

Voordeel is wel dat een paar vertolkers ervaring heeft met het stuk, dat in 1995 nog werd opgevoerd door het Wakkens Toneelgezelschap, voorloper van de huidige toneelvereniging. Onder hen burgemeester Koenraad Degroote en schepen Gunther Simoens. De Dentergemse burgervader kruipt in de huid van Dokter Pillen. En het moet gezegd: met dokterstas in de hand lijkt hij wel een echte ‘Meneer Doktoor’. “Mijn rol? De boel een beetje naar mijn hand zetten. Laat ons zeggen dat Dokter Pillen best een groen blaadje lust”, schaterlacht Degroote.

Het regent dan ook intriges op de bühne. Raymonde verdenkt haar man Victor ervan vreemd te gaan. Ze denkt dat hij in hotel De Pussycat zijn vrouwelijke veroveringen ontmoet en samen met haar vriendin Lucy beraamt ze een plan om hem op heterdaad te betrappen. Maar alles wat mis kan lopen, loopt ook mis. Het van oorsprong Franse stuk ‘La puce à l’oreille’ van Georges Feydeau, voor het eerst opgevoerd in 1907 (!), wordt geregisseerd door Tieltenaar Fernand Coremans.

Voorzitter Verbeure vermoedt dat zijn amateurtoneel een van de eersten is om na een lange periode van inactiviteit weer op de planken te staan. “Hoewel we eigenlijk geen al te grote maatregelen meer moeten treffen, zullen we werken met een aparte in- en uitgang en ook de bar iets groter maken. We verkopen alleen groepskaarten, wat het ons mogelijk maakt om iedereen in bubbels te zetten mocht dat plots weer vereist worden. Pas aan de inkom krijgt iedereen zijn persoonlijk ticket. En omdat we maximaal 200 toeschouwers toelaten in plaats van 240, houden we zes opvoeringen in plaats van vijf.”

Speeldata: zaterdag 25 september (20 uur), zondag 26 september (15 uur), zaterdag 2 oktober (20 uur), zondag 3 oktober (15 uur), vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober (20 uur). Tickets kosten 8 euro en zijn verkrijgbaar via wakkenstoneel.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.