Nieuw totaalspektakel Animal Farm met 83 acteurs op het podium

De kerngroep van Animal Farm maakte pas onlangs kennis met de hoeve waar ze zullen optreden. © SB
Redactie KW

De monsterproductie Animal Farm wordt dit najaar allicht hét culturele hoogtepunt op theatervlak. Van Theater De Schaduw, Tuin der Lusten en De Spil kreeg regisseur Tom Ternest de opdracht om Orwells klassieker Animal Farm te bewerken naar een hedendaagse context.

Animal Farm wordt een totaalspektakel zoals er eerder al Midzomernachtsdroom en Maustrofobie was. Ook dit keer is De Schaduw de stuwende kracht achter het project. Dat was eerst voor 2020 voorzien maar corona zorgde voor een jaartje uitstel. Regisseur Tom Ternest bracht 83 semiprofessionele spelers, amateuracteurs en kinderen samen. Voeg daarbij het productieteam, vormgevers, maskermakers, muzikanten, technici, kostuumontwerpers en decorbouwers en het wordt duidelijk dat Animal Farm een productie wordt van formaat.

Tom Ternest bewerkte de dierenmetafoor tot een bijna twee uur durend spektakel. “Ik ben voorlopig allicht de enige die een overzicht heeft over wat er te gebeuren staat. Door corona is er veel gewerkt op afstand met zoomsessies. Daardoor kennen de spelers wel hun eigen rol maar zien vaak niet het geheel. Daar gaan we nu tot aan de première keihard aan werken.”

Vierkantshoeve

De locatie werd gevonden in een leegstaande vierkantshoeve naast de Euroshop. “De hoeve is trouwens ook eigendom van Euroshop”, legt Jonah Muylle van De Schaduw uit.

“We zijn uitermate gelukkig met het feit dat de mensen van deze zaak belangeloos dit pand ter beschikking stellen van ons project. De eigenaar was bijzonder gecharmeerd door het sociale luik dat er aan deze productie vasthangt. Via De Tuin der Lusten werken ook heel wat mensen met een bijzondere achtergrond mee.”

Er staan twaalf voorstellingen gepland met de première op vrijdag 10 september. De voorstelling begint al in de stallingen van de hoeve waar het publiek wordt opgewarmd met een hapje en een drankje. Nadien nemen de kijkers plaats op de overdekte tribunes. De spelers moeten het zonder dak doen en spelen in open lucht op het binnenplein rond de mesthoop en de waterput.

(BC)

Voorstellingen op 10, 11, 16, 17, 18, 23, 24, 25, 26 en 30 september en op 1 en 2 oktober.

Tickets kosten 15 euro in voorverkoop en 17 euro aan de deur en kunnen worden besteld via www.despil.be. Meer info over de productie vind je op www.deschaduw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier