Jubileumjaar bij Zwevegems Teater start in mineur door corona

De start van het jubileumseizoen werd even uitgesteld, maar nu hopen de acteurs van 'Op en af door het museum' toch te kunnen starten. © Geert Vanhessche Geert Vanhessche
Redactie KW

Nadat de acteurs, decorbouwers en technici maandenlang niets rond toneel konden doen, keek men reikhalzend uit naar vorige week vrijdag, waarop alles opnieuw van start zou gaan. Maar ook nu is corona spelbreker en moeten alle voorstellingen geschrapt worden.

Voorzitter Bart Opsomer was bij de aankondiging van het 60ste speelseizoen enthousiast om opnieuw te kunnen starten. “Al 60 jaar staat onze theatervereniging op de Zwevegemse planken en streven we onze missie na: kwalitatief theater brengen met enthousiaste medewerkers én voor een tevreden publiek”, klonk het.

Om dit te vieren hebben ze twee komedies geprogrammeerd naast een muziektheater.

Bovendien voorzien ze voor de trouwe theaterbezoekers een aandenken ter gelegenheid van de eerste productie. Die eerste productie, ‘Op en af door het museum’, moest normaal vorige week vrijdag in première gaan, maar ook hier kwam corona roet in het eten gooien. “Enkele van onze medewerkers zaten in quarantaine door de coronamaatregelen en zo waren we genoodzaakt twee voorstellingen te annuleren”, aldus Bart Opsomer.

Satire

Op en af door het museum is een satire geschreven door Jean-Michel Ribes en vertaald door Jef Depaepe die ook tekent voor de regie.

Het stuk brengt ons een parade van kleurrijke personages die ons laten kennismaken met het ‘museumgedrag’ van de mensen in het museum: extatisch, belerend, belachelijk, snobistisch, naïef. De gids met zijn hermetisch betoog, de verloren gelopen sukkel die de parking niet terugvindt. De depressieve bewaker. De gezaghebbende directeur.

De kleine momenten uit het dagelijkse leven in een museum. Metafoor voor het leven. Maar schalks en schertsend, surrealistisch ongerijmd, gênant geestig, absurd grappig.

De acteursploeg bestaat uit Magda Callens, Martine Degraeve, Eugène Delabie, Karolien Delabie, Sylvia Delabie, Rik Lazou, Ortwin Malfait, Sien Nouwynck, Bart Opsomer, Judith Remmerie, Thelma Remmerie, Stoffel Van Boeckxsel, Simon Vancraeynest, Stefan Vancraeynest, Mieke Vanoverberghe, Trui Verbeke en Ella Viaene.

Na de première waren er nog voorstellingen voorzien op zaterdag 20, dinsdag 23, woensdag 24 en vrijdag 26 november, telkens om 20 uur. Maar die vinden dus allemaal niet plaats, helaas.

Beurtenkaart

Voorlopig zal van theater dus weinig in huis komen, net nu het Zwevegems Teater ook het kaartensysteem had vernieuwd. Waar ze vroeger werkten met een abonnement, vervangen ze dit nu door een beurtenkaart. “Een beurtenkaart kost 27 euro en geeft toegang tot drie producties gespreid over twee seizoenen. Wie dus eens niet kan komen of het genre van een stuk minder smaakt, kan dus drie bezoeken spreiden over twee seizoenen”, legt Bart Opsomer nog uit. We kunnen alleen maar hopen dat het theaterseizoen snel van start kan gaan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.