https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jongerentheatergroep Appassionata geeft laatste voorstellingen

Jan Charles, wijlen Maxim Willems en John De Bree. (foto DM)
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Wil je jongerentheatergroep Appassionata nog aan het werk zien? Dan moet je je reppen. Want na 28 jaar en 27 voorstellingen is het gezelschap een laatste keer te bewonderen op vrijdag 3 en zaterdag 4 september om 20 uur in Cultuurcentrum Scharpoord.

“Sinds 1993 bestaat jongerentheatergroep Appassionata. Het project werd destijds binnen het cultuurcentrum Knokke-Heist opgericht onder impuls van wijlen schepen Maxim Willems en directeur Karel Segers. Met onze 27ste voorstelling treden we toe tot de “Forever 27 club” want de Appassionata-gordijnen gaan na het theaterstuk ‘ZEVENenTWINTIG’ onherroepelijk dicht”, vertelt regisseur John De Bree die destijds samen met collega regisseur Jan Charles aan de wieg stond.

Uiteenlopende genres

“Het was wijlen eerste schepen Maxim Willems die ons in 1993 vroeg om jongeren te motiveren om aan theater te doen. In die 28 jaar passeerden meer dan 200 jongeren tussen 12 en 18 jaar de revue. We brachten alle genres op het podium van Ensor tot Led Zeppelin. Ieder jaar was anders. In november trokken we steevast op weekend. Daar lieten we onze jonge acteurs improviseren. Zo groeide een theaterstuk… Wat ik vooral leerde over jongeren is dat ze zeer gemotiveerd en open zijn als je hen het vertrouwen geeft. Ik had nooit negatieve ervaringen.”

We zijn CC Knokke-Heist eeuwig dankbaar voor de kansen die zij ons én de jongeren gegeven hebben

“Na lang nadenken en veel twijfelen is de beslissing gevallen. Jan en ikzelf stoppen met jongerentheatergroep Appassionata. De voorstellingen ZEVENenTWINTIG op 3 en 4 september worden de laatste optredens van Appassionata. We zijn Cultuurcentrum Knokke-Heist eeuwig dankbaar voor de kansen die zij ons én de jongeren uit de regio gegeven hebben om te schitteren op de planken. Als we iets vroegen, werden onze wensen onmiddellijk ingewilligd. In eerste instantie dank aan wijlen Maxim Willems en Karel Segers, onze stichters en steunpilaren van het eerste uur. Maar ook dank aan schepen Annie Vandenbussche, directeur Pedro Oosterlynck en diensthoofd Eva Glorieux; Waarom we stoppen? (brede glimlach) Na de moeilijke coronaperiode is het een goed moment voor Jan en mezelf om er een punt achter te zetten. De leeftijd speelt bij de beslissing een belangrijke rol. Jan Charles is 67 jaar, ik ben 63 jaar. Het is nu aan jongere regisseurs om jonge acteurs te motiveren.”

Nieuwe projecten

“Het Cultuurcentrum vond ondertussen een opvolgster om de jongeren tussen 12 en 18 jaar de mogelijkheid te geven om de theatermicrobe te ontdekken. Onze opvolgster is een oud-Appassionata die ondertussen afstudeerde aan de Brusselse Media- en Theaterschool het RITCS. Het is aan het cultuurcentrum om straks de naam van onze opvolgster bekend te maken. Samen met een aantal oud-Appassionata koesteren Jan Charles en ikzelf ondertussen nieuwe theaterplannen. We werken momenteel een aantal projecten uit. Daar hoor je binnenkort meer van!”

Tickets kosten 9 euro of 6 euro: www.knokke-heist.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.